Hälsa…

Jag reflekterar ofta över hälsa och vad det är. Jag har skrivit om det tidigare men tog då inte med beståndsdelen vikt i den diskussionen. Vikt har för mig också en del i begreppet hälsa. Så när jag läste inspirerande Saras inlägg kom många tankar upp igen. Jag är inte smal direkt, kanske inte tjock heller, men definitivt inte smal. Jag har kilon som jag säkerligen skulle kunna jobba bort och på så vis se smalare ut. Men vad är det jag strävar efter egentligen? Vad är jag beredd att offra/betala för att gå ner 5 kilo?

Sen kan jag direkt säga att min dröm nog aldrig har varit att se smal ut. Jag vill se vältränad, stark och frisk ut. Jag har alltid tyckte att vältränade idrottare är snyggare än trådsmala modeller. Vad tycker ni?

Ett annat resonemang jag har till detta är att jag hellre äter lite extra och orkar prestera under träning än äter lite mindre för att gå ner något kilo. Jag blir gladare över idrottsliga prestationer än ett minus på vågen. Sen betyder inte det att jag inte vill gå ner mina extra-kilon. Men det får mer bli som en bonus på vägen.

För mig är inte idealet att vara smal utan frisk och hälsosam. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det finns massor med smala och hälsosamma människor. Det finns även mängder med smala människor som inte alls är hälsosamma. De äter mängder med snabbmat och går inte upp ett gram för det? Men hur mår deras kropp? Hur ser de ut på insidan? Hur ser deras kolesterol eller blodsocker ut?

Så alla ni som har några eller flera kilon extra lite här och där, som lever ett hälsosamt liv. Fortsätt leva hälsosamt. Ät det som er kropp mår bra av. Träna det ni tycker om och mår bra av. Ta hand om er själva. Tänk inte bara på mat och träning. Se till att själen får det den behöver också. Hälsa och livet är så mycket mer än det som är på utsidan.

Idag är det fredag och i helgen ska jag njuta av den stundande julen! Jag ska pyssla hemma och baka julgodis och ge mig ut på en efterlängtad joggingtur!!!

En reaktion på “Hälsa…

  1. tack för bra resonemang ida. lite som någon kommenterade på ett annat ställe ”det är väl inget självändamål i livet att vara smal” – eller ”hälsa kan mätas i hur ofta man skrattar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *