Jag och demonerna i öppet vatten

Det här med min simning. Det är liksom ett problem för mig just nu. Jag får inte till det i öppet vatten riktigt. Jag funderar och analyserar massor för tillfället. Det är ett problem jag verkligen hoppas jag kan lösa.

Om man blickar tillbaka kan jag sammanfatta det med att jag ännu inte någonsin har varit helt bekväm med simning i öppet vatten. Simma i bassäng går hur bra som helst. Simningen under Ironman i Kalmar för två år sedan var nog min bästa OW-simning någonsin. Då tänkte jag att det kanske hade släppt. Sedan blev jag gravid och simmade inte öppet vatten på över 1,5 år. I Jököping i år gick det förhållandevis helt okej, även om det finns en del att önska från den simningen.

Efter Jönköping, på de två tävlingar jag varit med i hittills ha simningen varit katastrof. Jag har inte alls fått till känslan i kroppen. Andningen har inte fungerat alls och jag har mestadels fått bröstsimma. Det går långsammare och tröttar ut benen, så det är inte optimalt. På Sprint-KM i tisdags blev det bättre efter att jag knäppt upp våtdräkten.

Läs mer:
>> Race report – Jönköping 70.3
>> Race report – Gammalkil
>> Race raport – Sprint-KM

img_8213.jpg

Vad är det som går fel?

Jag har tänkt, funderat och analyserat detta flera gånger varje dag sedan Gammalkil minitriathlon för en vecka sedan. Jag har främst bollat med Daniel, men även en del andra runt omkring. Jag har fått en massa tips som jag har tagit til mig. Jag ska har börjat testa lite och i torsdags fick jag till en riktigt bra simning tillsammas med Agge. Om jag bara kan få med mig den känslan framåt nu kanske problemet är löst. Det känns inte som att jag är lika rädd längre. Men jag får inte till andningen.

De analyser jag gjort, delvis utifrån tips från andra, är några stycken:

  • För lite OW-träning: Detta är förmodligen en av orsakerna. Jag har tränat för lite i öppet vatten. Det spelar ju ingen roll hur bekväm eller snabb jag är i bassängen om jag ändå inte kan överföra det till öppet vatten-simningen. Här är min plan helt enkelt att träna mer OW.
  • Våtdräkten är för liten: Känslan i andningen är att våtdräkten är för trång. Det blev bättre när jag knäppte upp den hela vägen i ryggen på KM. Men så kan jag ju inte ha det. För två år sedan kunde jag dra upp dragkedjan i ryggen själv. I år har jag behövt hjälp. Jag har ju några kilon kvar som jag ska få bort under hösten. Sedan borde den passa bättre.
  • Våtdräkten sitter fel: Daniel undrade om jag verkligen drar upp den ordentligt. Jag trodde jag gjorde det. I torsdags när jag simmade med Agge så testade jag att dra upp den överdrivet mycket. Resultatet blev att jag dels klarade att stänga den själv och dels gick simningen riktigt bra. Kanske en bidragande orsak
  • Fel våtdräkt: Mattias Törnqvist i klubben sade att han haft samma problem när han hade en våtdräkt av samma märke som jag har. Jag har ju haft en bra känsla i denna tidigare. Men det finns nog våtdräkter som passar mig bättre helt klart. Kanske att det blir en ny till nästa säsong.
  • Vatten i våtdräkten: Jag brukar släppa in vatten i våtdräkten under uppvärmningen för att minska chocken av kallt vatten. Det ska jag inte säker Daniel. Då blir det ju mer som ska ha plats inne i våtdräkten. Så det gjorde jag inte i torsdags och då gic det ju bra. Så det slutar jag med helt enkelt.
  • Val av sport-BH: Kanske låter konstigt men både i Gammalkil och på KM hade jag en sport-BH som sitter åt lite mer. I Kalmar och Jönköping har jag haft en annan. Testade med den i torsdags när det gick bättre. Kör med den idag också.
  • Träningssät: Det finns en del i själva träningen att göra tror jag också. Jag fick tips om att träna swimrun. Då börjar man ju simma med högre puls och kroppen får träna på det. Dessutom behöver jag enligt Daniel träna hårdare, tuffare pass. Så han får vl se till att jag gör det.

Har ni några fler tips till mig? Fler saker som kan tänkas påverka känslan i vattnet och svårigheten att andras när våtdräkten är på?

Idag är det dags för Björsäters triathlon. Jag hoppas på en bättre simning än förra Gammalkil och KM. Jag tar med mig förändringarna från i torsdags och sänker kraven. Min tanke var ett tag att köra utan våtdräkt, men så blir det inte.

2 reaktion på “Jag och demonerna i öppet vatten

  1. Hejhej från en som brukar smygläsa din blogg men inte lämna så mycket livstecken. Jag simmade en del för några år sedan, och målet var Vansbro. Jag var som du, fick inte till andningen när jag övade. Men för min del tror jag att det kom tillbaka till det enkla – man blir bra på det man övar på. Visst, hur våtdräkten sitter och sport-bh och sånt påverkar ju känslan, men det borde inte hindra andningen så mycket som du verkar uppleva. Jag tror att stressen över att du inte känner dig lugn i vattnet är det som hindrar andningen. Att lätta på våtdräkten kanske ger en placebo-effekt, att det känns lättare och så kan du slappna av och då kommer andningen. Jag tog med min dåvarande sambo och tvingade honom att stå på bryggan (så han kunde hoppa i och rädda mig), sen simmade jag fram och tillbaka där jag kände mig trygg, och utökade min Comfort zone bit för bit. Det är ju SJUKT otäckt att simma en triathlonsimning med massor folk och långt ut i vattnet, så det är ju inte konstigt att man känner sig lite stressad. Hoppas du kan hitta flowet! 🙂

    • Välkommen hit först och främst. Och tack för massa bra inputs. Jag har ju kört en full IM-simning utan problem. Och min halv IM-simning gick också helt ok. Det verkar som att problemet ändå är hur våtdräkten sitter. Jag har de senaste två gångerna lyckats få på mig den så att jag kan stänga den själv och då har simningen går bra. Att simma bland folk har jag inga problem med. Snarare så att jag föredrar det framför att simma själv. Men precis som du skriver så är säkert mycket mentalt också 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *