Triathlon för nybörjare – cyklingen

Del tre av min serie Triathlon för nybörjare. Cykligen är den del som jag tror de flesta känner att de faktiskt klarar av skapligt. Det är den delen av en tävling som tar längst tid. Jag har ändå några tips och punkter inför första gången.

  • Cyklen: Oavsett vad andra säger eller vad ni sett någonstans, så går det att cykla på i princip vilken cykel som helst. Det finns ingen som helst mening att köpa en ny bara för att man vill testa på triathlon. Det tror jag inte att någon gör heller. Det finns en mängd olika varianter av cyklar. Allt från snabba tempocyklar med diskhjul för sexsiffriga belopp till rostiga damtrallor med ballongdäck och cykelkorg. När det handlar om att testa triathlon, ta det du har hemma eller vad du kan låna. Jag cyklade mina första tävlingar på en hybrid. Funkade perfekt. Efter ett par år köpte jag mig en racer.
  • Hjälm: Är ett måste, både på träning och tävling. Inga undantag, inga ursäkter.
  • Övrig utrustning: För att bara prova på skulle jag säga att du inte behöver något mer än hjälm och cykel. Cykelskor är inget måste. Inte lagningskit heller. Om ni väljer att fortsätta kommer det öppna sig en helt ny värld för er. Ni som är cyklister vet vad jag pratar om. Ni kommer lära er om högprofilhjul, aeropositioner, drafting, klingor, tubdäck och massa annat. Det finns ingen gräns för hur mycket pengar man kan plöja ner i just cykeldelen. Eller så köper man sig en bra racer, köper det nödvändigaste och är nöjd med det.
  • Trafikvett: Oavsett om du är nybörjare eller gammal cyklist så kommer du befinna dig i trafiken under cykeldelen. Bland gångare, bilister och andra cyklister. Visa respekt och hänsyn. Det gör inget om du tappar 10 sekunder på cykeltiden. Följ trafikreglerna. Du kommer lära dig att det finns både bilister och cyklister som beter sig rent ut sagt skrämmande och livsfarligt. Oavsett vad andra gör när du är i närheten. Bete sig bra själv. Uppträd i trafiken som du vill att en cyklist ska vara när du själv kommer i bilen.

Mycket mer än så behöver man egentligen inte när det gäller cykeldelen för att just testa på triathlon skulle jag säga. Som jag skrev i tredje punkten. Fastnar man så har man hur mycket som helst att lära sig om man vill.

Vill ni veta mer om cykeldelen och den värld som kanske öppnar sig? I så fall kommer ett inlägg på det också. Om ni vill.

064

3 reaktion på “Triathlon för nybörjare – cyklingen

  1. Åh, så himla bra sammanfattning Ida! Tycker dina tankar om simningen var på pricken också. Ska komma ihåg dessa inlägg och tipsa om dem nästa gång nån frågar mig om triathlon!!

  2. Hittade din blogg för några månader sedan men tappade bort den. Nu hittade jag den igen och är SÅ glad för det! 🙂 Du är så bra!

    • Tack för snälla ord! Jag måste dock göra något åt designen lite. Den är katastrof sedan ett tag tillbaka. Men vill ta lite nya bilder först… Haha mycket att få till 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *