Stresshantering

Jag har varit lite off med bloggandet. Inte för att jag velat det egentligen. Mer för att jag behövt det. Jag har haft så mycket runt omkring mig. Detta har även inneburit att jag missat några veckoteman med nätverket. Några riktigt bra teman dessutom. Så jag tänker ta igen dem nu när jag är igång igen.

För ett par veckor sedan skrev vi om stresshanterig. Ett ämne som den senaste tiden varit extra aktuellt för mig. Stressen är den största anledningen till att jag valt bort bloggandet och en del andra saker. Det har varit för mycket helt enkelt. Jag har skrivit om det tidigare. Jag har behövt prioritera andra saker för att hålla mig i balans.

Hur märker jag att jag är stressad?

Det finns flera faktorer som påverkar detta och som gör att jag inser att jag är stressad.

  • Jag kan inte slappna av. Hjärnan går på högvarv hela tiden. Nya idéer kommer till höger och vänster, men bara tanken på att genomföra dem ger mig ångest.
  • Jag vill inte tacka ja till nya saker. Jag vill bara vara hemma och beta av saker som är påbörjade. Eller umgås med bara familjen och hämta energi från den. En enkel inbjudan om middag med vänner kan göra att jag får ångest nästan.
  • Det känns som om allt rusar och inte går att bromsa. Jag hinner inte med. Det är omöjligt att avsluta saker i tid. Och jag försöker hålla alldeles för många bollar i luften på en gång utan att inse att det är dömt att misslyckas.
  • Svårt att komma till ro och somna. Hur trött jag än är. Jag tänker på saker jag gjort, inte hunnit avsluta och saker som borde göras. Jag är för trött för att läsa men kan inte somna.

Hur tar jag mig ur det?

Hur löser jag situationen? Hur tar jag hand om mig under stressiga perioder? För än så länge har jag lyckats ta mig ur stressen varje gång.

  • Jag tackar nej till så mycket jag bara kan. Inga nya projekt startas upp helst.
  • Jag avbokar inplanerade saker och avslutar eller delegerar bort påbörjade.
  • Jag fokuserar på saker som ger mig energi. Saker som får mig att slappna av och som ger mig en bättre balans och ro i kroppen. Som får känslan av rusningstrafik att bromsa upp.
  • Det är extra viktigt att sova mycket och äta bra. Då känns det som att kroppen återhämtar sig snabbare.
  • Jag lägger till extra tid för saker som verkligen får mig att koppla bort stressen. Jag läser böcker, bakar, tränar eller umgås med människor som ger mig energi.

104

Framtiden

Än så länge har jag klarat mig från utbrändhet och total utmattning. Jag är tacksam för det. Men samtidigt medveten om att jag en dag kanske inte lyckas. Därför är det viktigt att jag gör saker åt mitt liv som inte bara lättar bördan för stunden. Jag måste jobba med det som är framtiden också. Därför försöker jag få bort saker ur mitt liv som inte tillför så mycket. Saker som tar energi och som jag inte tycker är roliga. Jag borde säkert plocka bort mer än så just nu. Men jag tar lite i taget.

Just nu är jag på banan igen. Det stressiga på jobbet har lugnat ner sig. Jag tycker verkligen om mitt jobb och jag har en massa spännade saker framför mig innan jag går på en lång sommarledighet med familjen. I höst börjar ekorrhjulet på allvar igen med allt vad det innebär. Förskola för båda barnen och heltidsarbete för oss.

Jag vill och behöver må bra dels för min egen skull. Men även för min familjs skull. Mina barn som ger mig så mycket energi och glädje. De som har vänt hela min värld upp och ner.

035090

 

2 reaktion på “Stresshantering

  1. Fina Ida?❤️❤️?? bra att du är rädd om dig, det finns bara en av dig vet du, och denna Ida vill jag ha kvar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *