Triathlon för nybörjare – simningen

Simningen är det som många kanske är mest nervös inför. Man är osäker på simning i öppet vatten, kan inte crawla, har ingen våtdräkt och så vidare. Jag tycker själv fortfarande att simning i öppet vatten är obehagligt, även om det blir bättre och bättre. Till alla er som vill testa triathlon vill jag ge följande tips om simningen;

  • Simsätt: Bröstsim funkar hur bra som helst. Jag bröstsimmade mig igenom min första tävling. När jag sedan blev fast och ville utvecklas så anmälde jag mig till en crawlkurs. Så att man inte kan crawla spelar absolut ingen roll. Dessutom är simningen den del som man ägnar sig minst tid åt under en tävling.
  • Simmössa: En simmössa är bra att ha. Har man lite lägre hår är det skönt att få undan det. När man simmar i lite kallare vatten är det skönt också. Jag tycker det är ett måste med en färgglad mössa när man simmar öppet vatten. Så att man syns ordentligt för eventuella båtar eller liknande. De flesta triathleter har ett helt gäng simmössor från diverse tävlingar hemma så det brukar inte vara så svårt att låna ihop om man bara säger till innan.
  • Simglasögon är också en fördel, särskilt om man crawlar. Även simglasögon brukar vara ganska lätt att låna ihop om man behöver.
  • Våtdräkt: Inget måste om vattnet är tillräckligt varmt. Då slipper man ju del delen i växlingarna också. Men våtdräkt är ändå att rekommendera på sikt. Det behöver inte vara någon värstingvariant och dessutom brukar det finnas pryltokiga triathleter som säljer sina gamla när de köper nya.
  • Crawlkurs: Om man testat några gånger och tycker att triathlon är roligt och man känner att man vill utvecklas, kan jag absolut rekommendera att anmäla sig till en crawlkurs. Det är roligt, utvecklande, utmanande och något som kommer förbättra tider om det är något som känns viktigt.
  • Öppet vatten: Känns det jobbigt med momentet att simma i öppet vatten? Lugn, ni är inte ensamma. Det brukar dessutom ge med sig när man testat på det lite. På större tävlingar kan många tycka att trängseln är jobbig. Då är det bara att ta det lugnt, lägga sig långt bak.

Så även om simningen känns jobbig. Ge det en chans. De flesta ångrar sig inte!!!

Någon som har något mer tips om simningen till alla nybörjare?

20140617-220034-79234699.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *