Fasta 24 timmar

Testa något nytt. Ett spännande och roligt tema i nätverket denna vecka. Jag såg det direkt som en utmaning. Bestämde mig ganska snabbt att testa något jag funderat på ett tag men inte pusslat in i livspussel och träningsschema. 24-timmarsfasta!

Flera runtomkring mig kör det mer eller mindre regelbundet. Jag har läst en del om det och blivit lite nyfiken. Hur skulle jag klara det? Hur påverkar det mig? Jag kör redan idag periodisk fasta 16:8. Det innebär att jag fastar mellan 18-10 ungefär. Ibland 18-12. Men den delen är ett inlägg i sig som jag får komma tillbaka till i ett eget inlägg. Jag kan dock säga att det egentligen inte är några konstigheter eftersom jag ändå inte så hungrig på morgnarna.

24-timmars fast då. Inte äta på 24 timmar. Jag hade delade känslor inför det. Intressant att prova att se hur jag reagerar på det. Tveksam hur det skulle påverka mig, jobb, familj och träning.

I torsdags innan lunch tog jag ett kort löppass sedan åt jag lunch innan jag inledde fastan. Tog ett par koppar te, BCAA och en tesked kokosolja under fastan. Avslutade den med ett simpass innan jag bröt fastan med lunch.

Jag tycker faktiskt att det gick över förväntan. Värst var det helt klart på kvällen innan jag skulle sova. Hungrig och lätt huvudvärk. Men det gick ok. Förmiddagen gick bra.

Det som förvånade mig mest var att simningen gick så pass bra som den gjorde. Riktigt mycket energi och fart i kroppen. Hur skönt som helst. Och riktigt gott med mat sedan.

En sak jag tar med mig är att depåerna vekligen töms. Jag sprang ett löppass med Mia G på kvällen. Efter både lunch och mellanmål. Och jag gick helt tom. Nära nära väggen. Gick en kort bit och kunde sedan hålla ihop och resten av vägen.

Kommer jag göra detta igen? Ja kanske om det passar in i schemat. Det får inte påverka något annat. 16:8 passar bättre i dagsläget känner jag. Med tanke på känslan under löppasset är jag lite tveksam till det med den träningsmängden jag har idag.

Jag kommer skriva mer om fasta senare. Fördelar, nackdelar osv.

Har ni testat fasta? 24-timmars kanske?
  

  
  

  

9 reaktion på “Fasta 24 timmar

 1. Nä, vågar inte, tycker det är svårt att hitta ett tillfälle när det finns plats för de dippar jag inbillar mig att det skulle leda till, blir både helt matt när jag inte äter, och får dåligt humör och tålamod. Känner mig svimfärdig, darrig, allt möjligt. Men det kanske är något ”större/annat” jag behöver se över med kosthållningen, för det känns helt konstigt att jag är så känslig.

  • Jag hade egentligen bara en dipp. Trodde det skulle vara värre. Men det är nog individuellt hur man reagerar på det.

  • Trodde också jag skulle ha det. Därför har jag tvekat och varit svårövertalad. Tveksamt hur det blir i framtiden dock. 🙂

 2. För mig är det så naturligt att äta sällan att jag knappt skulle räkna 24 timmar som en fasta, även om jag förstår att det känns läskigt och väldigt länge när man är ovan. Jag själv äter aldrig på förmiddagarna, och ofta blir det bara ett mål mat om dagen (kanske två om jag får till det med planeringen).

  När säger att jag fastar officiellt så är det alltid minst 36 timmar, så att det går en hel dag med tillhörande nätter utan att man äter. Jag är inte ens säker på att kroppen hinner tömma sina depåer av snabb energi på 24 timmar. Men när jag fastade i 3 dagar… gosh, det var jobbigt. Då fick jag verkligen känna på hur det är att vara hungrig och ha blodsockerdippar.

  Jag tycker för övrigt att alla former av periodisk fasta är fantastiska, och jag tycker du är grym som vågar experimentera och prova lite nytt! 😀 Ska nog börja köra sådana där mellanlånga fastor lite oftare. 3 dagar var för länge, men 24 – 36 timmar borde jag nog kunna klämma in iaf ett par gånger i månaden =) Dock så tränar jag aldrig förutom promenader om jag fastar en hel dag, så förstår att det kan vara svårt att klämma in om man tränar mycket. Lycka till!

  • Ja träningen är nog nyckeln här. Jag hann nog tömma mina depåer på 24 timmar. Väggade nästan under löpningen. 16:8 känns inte som fasta för mig eftersom det är så naturligt om jag äter efter hur jag är hungrig. 24 timmars är svårt att få till bra med min träningsmängd tror jag. Det blir för mycket planering och för lite utrymme för spontanitet. 🙂

 3. Kör det ganska regelbundet, varje måndag, har på senare tid varierat lite med 16 timmars också men tränar som vanligt oavsett om jag äter eller inte… första gången var lite tung sen går det hur bra som helst. Om det påverkar träningen vet jag iofs inte men det känns ok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *