Kanel – nyttigt eller farligt?

Vi är mitt i julstök och glöggkvällar. Det bakas julgodis och lagas julmat och sociala medier fylls av bilder på pyntade granar. En sak som jag förknippar med julen är alla fantastiska dofter. Clementiner, pepparkakor, glögg och gran bland annat. En annan är kanel. Det är en favoritkrydda som används ganska frekvent året om här hemma.

Kanelen växer som bark på träd från olika arter i släktet kanelträd och växer bland annat i Asien och Afrika. Barken kan torkas och malas eller rullas ihop till kanelstänger. Kryddan har länge använts i köken och kan användas i både matlagning och bak.

Kanelen sägs ha många positiva hälsoeffekter, som till exempel förbättrad insulinkänslighet och reglering av blodsockret. Hos bland annat Träningslära.se kan man läsa mer om de positiva effekterna.

Men det jag vill lyfta fram med detta inlägg är att vi blir lite lurade. Den kanel som till stor del säljs i matvarubutikerna är av sorten kassiakanel som innehåller relativt stora mängder av det giftiga ämnet kummarin. Kummarin kan vid för stor konsumtion kan ge leverskador. Enligt detta inlägg är det inte ens äkta kanel, utan en närbesläktad art som smakar som kanel. Kummarin finns i äkta kanel också, men inte alls samma doser som man uppmätt i kassiakanelen. I inlägget står det att rekommendationen för kummarin är max 0,1mg/kg kroppsvikt och dygn. Där står också en hänvisning till den finska motsvarigheten till livsmedelsverket. Enligt dem ska man inte dagligen äta kassiakanel regelbundet. Särskilt små barn ska undvika dagligt intag av kassiakanelen.

Absolut kan vi äta kanelen som säljs i butikerna utan att bli sjuka för det. Jag har ju gjort det hela mitt liv. Men vi kanske inte ska masskonsumera den. Här hemma älskar storebror kanel och äppelmos på sin morgongröt. Jag har kollat runt på nätet bland märken och det finns en hel del olika valmöjligheter av äkta kanel. Eftersom jag inte har haft koll på detta så länge så har vi kassiakanelen hemma också. Den kommer användas upp men till barnen kommer jag bara ge äkta kanel från och med nu. Till exempel har Urtekram en äkta kanel med lågt kummarininnehåll.

Äktakanel

Bild lånad från Urtekrams hemsida.

 

5 reaktion på “Kanel – nyttigt eller farligt?

  1. Med tanke på att jag har haft min kanelburk sen jag flyttade hemifrån för 7 år sen så är min dagliga konsumtion inte så stor… haha. Men eftersom den ändå har gått ut så får jag väl köpa en riktig nästa gång =)

  2. Pingback: Fem julklappar till mina läsare - FIT by Emma Hå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *