Tips för att hålla träningsmotivationen uppe

Jag är med i ett nätverk för svenska hälso-/träningsbloggare. Varje vecka publicerar vi ett blogginlägg på ett specifikt tema. Denna vecka handlar det om Mina bästa tips för att hålla träningsmotivationen uppe.

Det här med träningsmotivation är en svår nöt tycker jag. Det är så individuellt och så beroende av livssituation, årstider, mål, stressnivå, jobbsituation, familjesituation och så vidare och så vidare. Allt runtomkring mig påverkar min träningsmotivation på ett eller annat sätt, olika mycket vid olika tillfällen. Jag tror att vi alla kommer i svackor någon gång. Jag tror rent av att svackor kan vara nyttiga för just motivationen. Man måste tillåta sig att ha svackor då och då.

Vi har alla dagar där vi hellre ligger i soffan med en kopp te och tittar på TV istället för att träna. Ibland blir dessa dagar till veckor och månader. Till exempel efter en stor tävling eller ett uppnått mål kan luften lite gå ur en. Man kanske går in i en lite lugnare period brukar och då kan motivationen dippa lite ibland. Hur gör jag för att hålla motivationen uppe då? Det är inte alls säkert att detta fungerar för dig, men det fungerar för mig.

Ha ett tydligt mål med träningen
Jag får bäst flyt i träningen om jag har ett klart mål att jobba mot. Det kan vara ett lopp, antal sprugna kilometrar per år, antal pass på en månad, milen på en viss tid eller liknande. Nästa år är jag anmäld till Halvironman i Jönköping. Det är även tänkt att jag ska springa Stockholm Marathon om jag får sällskap.

Jag har inte alltid mål uppsatta. Jag kan absolut ha perioder med bara mysträning som jag kallar det för. Men då har jag lite svårare att få till tillräckligt mycket träning för att känna mig nöjd. Dock känns dessa perioder nödvändiga ibland. De blir lite av viloperioder för kroppen och boostar motivationen rejält.

Dela upp i delmål
Jag tycker om att dela upp mina mål i delmål. Inför lopp kan det vara att jag ska träna ett visst antal pass per vecka eller att jag vid en viss tidpunkt ska klara en viss sträcka på en viss tid. Så fokuserar jag på det delmålet istället. Detta fungerar bra när till exempel slutmålet är lite större. När det finns en risk för att man inte hinner ändra fram om man inte sätter upp delmålen.

Träningsform man gillar
Alla träningsformer är bättre än att ligga på soffan. Det handlar om att hitta det som fungerar för just mig personligen. Om man gör något man inte tycker är så roligt så är risken större att man tröttnar. Så hitta något du tycker om helt enkelt.

Träna med vänner
Det är inte säkert att detta passar alla. Även om jag tränar bra själv så tycker jag om att träna med sällskap. Det gör träningen snäppet roligare. Dessutom får man det sociala på köpet. Som småbarnsmamma som lägger den mesta av sin tid på familj och träning så blir vännerna ibland lidande. Därför försöker jag boka in träningsdejter. Har man bestämt med någon annan är risken dessutom mindre att jag ställer in. Igår fick jag till exempel ett bra pass med Anna. Samtidigt som vi avverkade av kilometer efter kilometer så betade vi även av samtalsämning som småbarnslivet, träning, politik och lite till.

Träningsplanering
Jag har gjort en planering på veckonivå för min träning. Det gör det mer överkomligt tycker jag. Lättare att se framåt utan att det känns så betungande, samtidigt som jag ofta taggar till och vill ha en bra vecka. Jag tar liksom en vecka i taget vilket gör det mer hanterbart.

Vila
Jag tillåter mig att vila när det känns som att kroppen behöver det. Träningen får inte bli ett stressmoment. Det ska vara ett sätt att koppla av och hämta energi. Därför tillåter jag mig att ha svackor ibland. Jag inbillar mig att det rentav kan vara nyttigt ibland.

Jag skulle kunna radda upp ett gäng punkter till som kanske kan bidra till att träningsmotivationen håller i sig. Men jag vill samtidigt bespara er ett inlägg som är lika långt som ekvatorn. Så jag tror jag nöjer mig där.

IMG_6097

16 reaktion på “Tips för att hålla träningsmotivationen uppe

  1. Jag brukar sitta och planera min träning för att få inspiration och motivation, göra storslagna planer och upptrappningsscheman. Men sen när jag väl tränar så är det ALDRIG efter dessa scheman haha. Jag tror bara jag tycker om att göra scheman.

  2. Bra tips! Viktigt det där du skriver om att vi alla får svackor och framförallt tillåta sig att ha dem. Det tycker jag är svårast. Jag blir stressad när det händer vilket det gör emellanåt, som efter långa lopp som du tar upp, eller när en ”träningssäsong” tar slut.
    Att vila är svårt, det är min akilleshäl men så viktigt för motivationen och glädjen i träningen.
    Jag gillar också att ha mål och framförallt att planera min träning, men lite som Emma skriver så följer jag inte alltid min plan haha. Men å andra sidan är det ju bara en ram.
    Letar efter ord jag hörde någongång om tomheten som infinner sig efter ett att ha nått ett mål, postloppsbluesnågonting. Den känslan är speciell..

    • Ja tomheten efter större lopp är verkligen speciell. Kan ta tid att komma ur också. Jag planerar också mycket som inte blir av sedan. Men det motiverar liksom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *