Tips inför Ironman – Mattias Johansson

Mattias är vän till familjen och sambo med Lotta som startar på lördag. Han är dessutom träningskompis med min Daniel. De teamade Amfibiemannen ihop i slutet av juli. Han har bland annat kört två Ironman. 

Simning

Det gäller att hålla huvudet kallt under starten och inte stressa upp sig om det är mycket folk. Om du inte gillar att trängas (vilket jag faktiskt tycker är lite av tjusningen i en triathlonstart) så är det bäst att ta en plats i kön där man inte riskerar att bli översimmad och hålla sig till kanterna. Se även till att uppföra dig sportsligt i vattnet, säkerheten går före en eventuell tidsvinst på några sekunder.

Cykel
Cykla med bra och jämn intensitet, ta det lugnt i backarna för att inte slita på musklerna för mycket. Man ska ha bra med krafter kvar inför löpningen.

Löpning

Löpningen är tuff mot slutet oavsett på vilken nivå man är. Jag brukar fokusera på ett varv i taget, en vätskestation i taget. Det viktiga är att hålla sin fart och att inte börja gå om man vill hålla sin sluttid.
Växling
Planera dina växlingar i förhand. Efter simningen är man ofta yr i bollen och har svårt att fokusera. Allt ska vara glasklart inför växlingen. Här finns det tid att tjäna.

  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *