Tips inför Ironman – Lisa Engde

Lisa och jag körde Ironman förra året båda två. Hon cyklade om mig på cykeln på Öland. När jag hade det som motigast med ond mage och motvind. Ruskigt stark och imponerande bara susade hon förbi med ett leende och försökte få mig att hänga på. Jag hade inte en chans. Sedan blev jag gravid och hon fortsatte att träna på inför VM i Motala. Så om det för ett år sedan bara skiljde några minuter mellan oss i mål i Kalmar, så skulle jag inte ens hinna se ryggen på denna starka kvinna om vi skulle träna ihop igen. Hon är sambo med Andreas Capilla som ni har fått träffa i min intervjuserie nu inför Kalmar. Två tränande föräldrar med ett barn. Imponerande och definitivt några som jag inspireras av. Du är grym Lisa. Här får ni dela hennes tips med mig.

Eftersom jag bara har kört en IM så riktar sig mina tips framför allt till er som ska köra er första IM i Kalmar. Jag hoppas att ni får en bra dag och en riktigt häftig upplevelse! Jag vill även passa på att önska alla våra deltagare stort lycka till!!

Simning
Ta det lugnt i starten. Det är en viss anspänning när alla ska ner i vattnet, så se den första biten som uppvärmning. Låt kroppen komma igång lite försiktigt, och bli inte stressad om det är trångt och/eller går långsammare än du tänkt dig. Efter första 90-graders svängen sprider fältet ut sig och det blir gott om plats. Här kan du sträcka ut och börja ta i lite mer. Fokusera på att hålla en bra rytm och fin teknik.

Cykling
När du går ut på cyklingen har du redan varit igång ett tag och du har en lång dag framför dig, så börja fylla på med energi och dricka på en gång. Fokusera inte så mycket på tempot, det påverkas för mycket av väder och vind, utan håll din planerade ansträngningsnivå. Tänk på att nu är det äntligen den här dagen som du har sett fram emot så länge – nu ska det bli en bra dag! Peppa dig själv med positiva tankar, och vinka till publiken så får du massa jubel och applåder som bär dig framåt!

Löpning
Ha en plan för energi-intaget! Det är fortfarande långt kvar när man går ut på löpningen och man behöver tillföra energi kontinuerligt, även om man mår illa och inte är sugen på något. Försök bibehålla löptekniken även när det börjar bli tungt. Och när det börjar bli riktigt tungt – försök i alla fall springa! Njut av upploppet och var stolt över din prestation! Det finns alltid saker att förbättra, så gräm dig inte över det som gick dåligt, utan ta bara med dig det som en erfarenhet till nästa tävling.

Växling
Ha gott om tid vid incheckningen så att du hinner memorera din väg från sim till cykel och från cykel till löp noga. Ta ut riktmärken så att du vet exakt var du har dina påsar och din cykel.

Engde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *