Kalmar IM 2015 – Ulf Comstedt

Ulf är en av våra starka AG-triathleter, trots att det är hans första IM. Familjefar och hårt tränande som många andra i klubben. Hela familjen åker ofta på aktiva resor med mycket träning. Något som jag hoppas vi kommer göra också så småningom. Det ska bli spännande att se hur bra Ulf kan placera sig i sin åldersklass. Min gissning är att det inte blir direkt långt ner i listan…

Kalmar Ironman på lördag. Hur känns det?
Utmanande, ängsligt och roligt. Har pendlat mellan eufori och panik de senaste månaderna. Jag intalar mig själv att jag älskar IM-distansen, det går bättre och bättre.

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Detta är min första Ironman. Har gjort en HIM i Jönköping i år och körde långdistans i Motala förra året. Min favoritdistans, pre Kalmar, är annars Olympisk. Den är mer lagom för en medelmåtta som mig.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
I en typisk vintervecka är det fokus på simträning och styrketräning med något kortare löp och cykelpass som helst sker inomhus. Någon vecka så hinns kanske ett distanspass löpning med också. Intensiteten varierar mellan lugnt och tungt, men till sist så är det känslan i kroppen som fått avgöra intensiteten. När väl våren kommer flyttas fokus till cykel, löpning och de kombinerade så kallade brickpass. Familjen brukar åka till Mallis kring påsk för att kicka igång cykelbenen. Ett resmål som jag varmt rekommenderar.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Största motivationen är att jag mår som bäst när jag är i form. Vardagen och jobbet blir lättare att sköta. Sen gillar jag att tävla, om inte mot andra så mot mig själv. Så en annan stor motivationskraft är strävan att bli bättre, att se min och andras förbättringar. Glädjen som finns tillsammans med träningskompisar samt tillfredsställelsen efter ett pass då man gett allt är också de stora motivationskrafter.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Mitt mål är att ha roligt och att ha gett allt jag har. Det är då det brukar gå som bäst. Att omsätta det i tid blir spekulationer som inte alltid är till ens fördel utan kan bli mentala hinder.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Äta och heja på mina medtävlande. Ta en bit i taget och försöka njuta av omgivningen och atmosfären.

Vad är du mest nervös över?
På klar förstaplats kommer cykelhaveri eller krasch. Därefter väder, energiintag och magstrul eller att andra kroppsfunktioner sätts ur spel.

Vad ser du mest fram emot? Svår fråga, då det är mycket jag gillar med triathlon. Intensiteten och stämningen före start, den är ofta magisk med all förväntan, oro och jävlar anamma. Känslan av att ha gett allt när du ser målet är också fantastisk. Sedan att kunna äta allt man vill och kan är ju en stor bonus.

Din svagaste gren?
Löpning

Din starkaste gren?
Triathlon, skämt å sido så är jag rätt jämn i alla tre grenarna.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Först så är det min fru Christina som inspirerar mig till att testa mat och träningsmetoder som jag inte skulle gjort annars, såsom Quinoa och den obskyra sporten längdskidor. Sen är det förstås alla träningskompisarna i klubben och då främst Andreas Capilla, Mattias Törnqvist, Fredrik Carlén och övriga i Mastersgruppen. Det är tack vare Håkan Wettergrens dedikerade, genomarbetade träningspass jag fick upp ögonen för klubben. Uffe Bladh är ytterligare en inspiratör, utan honom hade jag inte testat triathlon och kört Svenska Triathlon Cupen.

Åsa Gustafsson fick ställa en fråga till Ulf.
Du och din familj är duktiga på att åka på träningsresor. Vart går din drömträningsresa ut, samt vilket lopp vill du helt göra?
Just nu är nog drömresan att ta husbil ner till Italien, Tyskland eller Franrike för att cykla och eller köra ett triathlon. Oj det finns ju en hel del galet spännande lopp att köra. Inom triathlonkretsar kanske Kona slår högst alternativt Norseman men jag föredrar ju värme och medeldistans så det får bli masters EM i Olympisk eller just HIM då. Inom cykel finns ju väldigt många motionslopp i Europa som vore grymt kul att köra, tänk att få köra några klassiska stigningar a la TdF. Hmm dax att börja spara lite mer på reskontot!

Ulf fick ställa en fråga till Per Åhlin.
Vad tycker du bäst om och minst om med triathlon?

UlfC

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *