Kalmar IM 2015 – Åsa Gustafsson

Åsa är också en tjej jag inte känner direkt. Men jag imponeras av hennes bedrifter. Hon är nybörjare på distansen men har nog fått många bra tips från sin syster som stod på startlinjen förra året. Tidigare i somras stod hon som segrare i Fjällturen Ultra, 70 km.

Kalmar Ironman IM på lördag. Hur känns det?
Spännande, roligt och lite otäckt.

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Ingen ironman dock en halv på Tjörn 2013.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
När jag anmälde mig till IM lovade jag mig själv att inte försaka den träning jag tycker är rolig bara för att jag ska köra en IM. Mitt syfte med träningen har därmed fortsatt varit att jag ska ha kul och må bra. Jag har tränat det som har passat in i veckans totala schema bland jobb och andra aktiviteter. Försökt få med 2-4 löppass och 1-2 simpass varje vecka. När skidåkning varit möjlig har det prioriterats. Under vintern har lagt in lite styrketräning för att kroppen ska hålla bättre. Cykling har bestått i några långa spinningpass med Nocout och så Mallisresan med Camp Mallorca – en riktig höjdare för att komma igång.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Jag tränar nästan uteslutande det som jag tycker är kul och har därför sällan svårt att motivera mig till träning. (det innebär visserligen att jag inte har styrketränat sedan i april vilket jag nog får lida för i Kalmar, aldrig någonsin suttit på en trainer, endast sprungit på asfalt vid några få tillfällen). Det är endorfinerna, naturen och trevligt träningssällskap som motiverar mig till träning.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål? Jag blir supernöjd om jag fixar ironman på 12 h. Kommer säkert vara supernöjd oavsett när jag springer över mållinjen.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
När det känns tungt kommer jag försöka intala min hjärna att kroppen tycker att det är skönt att vara ”så här trött”. Jag kommer även tänka på alla personer som hejar, peppar och skickar lyckoönskningar.

Vad är du mest nervös över?
Jag brukar alltid vara nojig över att få punktering. I övrigt håller jag tummarna för att magen och ben/knän håller hela vägen.

Vad ser du mest fram emot?
Den häftiga och mäktiga stämningen som råder vid målgång.

Din svagaste gren?
Simningen

Din starkaste gren?
Löpningen (om jag bortser från att jag kommer ha 18 mil cykling i benen)

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Just till IM är det syrran som inspirerade mig till anmälan, annars tycker jag att duktiga idrottsmän och kvinnor generellt är grymt inspirerande och så givetvis alla underbara klubbkamrater i Nocout.

Tobias Östlund fick ställa en fråga till Åsa.
Ditt bästa tips för att vara så bubblande glad som du är på alla tävlingar, även när det känns som värst? Hur motar du negativa tankar när det är som jobbigast?
Vilken fin fråga, det tar jag som en komplimang. I grunden är det ju kul att träna/tävla och det är otroligt peppande och roligt att se kändisar och glada människor längs banan. Svårt att inte bli glad av den energi som publik och medtävlande gör. Hela livet blir både roligare och enklare när man fokuserar på det positiva. När det känns extra tufft brukar jag tänka att min kropp tycker om att anstränga sig och framförallt att jag kan.

Åsa ställde följande fråga till Ulf Comstedt.
Du och din familj är duktiga på att åka på träningsresor. Vart går din drömträningsresa ut, samt vilket lopp vill du helst göra?

Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *