Kalmar IM 2015 – Håkan Wettergren

Vi är många i NocOut som har Håkan att tacka för stora förbättringar inom löpningen. Hans intervallpass, backträning, långpass och mycket annat som ansvarig för löpsektionen. Det är faktiskt många av oss som haft intervallpassen och Håkan som en första kontakt med NocOut. Och det är något med onsdagarna som gör att man kommer tillbaka. Vecka efter vecka. Även om man vet att man kommer må illa och ha blodsmak i munnen. Dessutom har han i flera år upplåtit sin gräsmatta och brygga till sektionens triathlonträningar. Han är inte sen att dra ihop OW-pass i Ljungsjön eller rullskidor på vägarna runt Ljungsbro. Han är en av de i klubben som alla vet vem det är. Och i enbart positiv bemärkelse.

Kalmar Ironman nästa lördag. Hur känns det?
Mycket bra. Inget som oroar.

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Två IM, två SM i långdistans och två HIM.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Under snöperioden blir det 2-3 löppass, 2 pass på testcykeln, 1-2 simpass ocn 2 styrketräningspass. Två cykelresor, dels till Gran Canaria och dels till Mallorca. April till juni är det ju sedan mycket cykel, bla inför Vätternrundan. Enligt Funbeat så har jag senaste 365 dagarna tränat 460 timmar, dvs 1 timmar och 15 minuter per dag i snitt. Ungefär samma som de tidigare åren.

Jag följer inget upplägg längre utan har mer veckobaserad träning med något sånär fasta rutiner och gör det som ser kul ut. Kör hellre ett icke schemalagt OW-simpass med massa
kompisar än ensam ett inplanerat snabbdistanspass löpning för att nästa gång springa med kompisar än simma ensam. Sambon Ankie brukar se till att jag inte slappar till mig på de lätta träningsdagarna eftersom hon bland mycket annat fått upp farten på sin cykling nu. Så numer finns inte de lugna 4 mils familjecykelpassen kvar. Det är 10-14 mil hård cykling.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Ironman är i mitt fall inte något huvudmål med träningen utan något som jag kan göra tack vare träningen. Det händer ju så mycket annat under ett år i samband med träningen och tävlandet som är så häftigt. Har faktiskt inga som helst motivationsproblem innan träningspass.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Att få en bra upplevelse och bli så där sjukt trött så jag vill göra detta igen. Tidsmål är svårare. Jag lär vara klar med cyklingen efter 7:15-7:20 om inget konstigt händer och sedan blir det lite vad det blir. Men 12 timmar är en jämn och bra siffra. Jag hade 12:15:50 förra året. Får jag till löpningen på samma sätt som på SM i halvironman i Jönköping nu för någon vecka sedan kan det gå fortare än detta förståss.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Jag får aldrig de där riktigt negativa tankarna under ett lopp. Inför sådan här lite svårare utmaningar tycker jag man skall vara medveten om att det blir tufft och t.o.m mycket tufft. Perfekt om man kan förbereda sig på att det blir det och ha en plan hur man då skall göra och tänka så. T.ex. istället för att vara orolig att få punktering förbereder man sig på hur man skall göra och tänka om man får punktering. Värsta sortens metal uppbyggnad tycker jag man fick se i tv-serien ”En klassikern” på SVT. Deltagare som intalar sig själva att det skall gå bra att åka tex Vasaloppet trots att de aldrig stått på ett par skidor. ”Blir det jobbigt är det bara att ta i mer” och sedan bryta efter 11 km skidåkning.

Eftersom jag inte jagar tider är min strategi att anpassa det tuffa till en nivå jag klarar. Då vet hjärnan det redan vid start och behöver inte oroa sig utan kan användas till att hitta lösningar på hur loppet skall genomföras vartefter klockan går.

Vad är du mest nervös över?
Ja vad kan man oroa sig för? Förkylning, dåligt väder, att simglasögonen åker av, cykelkrångel, cykelvurpa, magen vägrar ta emot energin och att kroppen säger ifrån på löpningen. Gissar att denna lista ser likadan ut för de flesta. Vi kommer nog alla att drabbas av alla av dessa ju fler tävlingar vi kör så dumt att oroa sig. När det händer så får man gilla läget. Bara att planera och försöka minska effekterna av dem. Så svaret blir nog ett annat. Vattenremperaturen är ju rätt låg nu och det vore riktigt tråkigt om man skulle behöva korta simmet. Helt OK på andra tritävlingar men en IM är ju ingen riktigt IM med kortat sim.

Vad ser du mest fram emot?
Att i medvind cykla om en massa andra cyklister på det platta Öland och varvningarna på löpet i på maran blir höjdpunkter. IM är nog det närmsta stämningen i ett OS eller en  backe i Tour de France vi vanliga motionärer kan komma. Tror de sa att det var 70000 åskådare förra året. Mångdubbla led som hejar inne i Kalmars stadskärna. Lägg därtill att IK NocOut.se har sjukt mycket deltagare och publik på plats gör att löpningen kommer bli magiskt. Man är sjukt trött men ändå glad på något vis. Sa jag trött?

Förresten, något som vore kul är om samma situation som i SM i halvironman inträffar; dvs att vi hamnar fem-sex NocOutare på rad på cykeln. Bjurhamn drar och man kan bara ligga när och koppla av mil efter mil och veta att farten är rätt.

Och en sak till. Förra året hade jag tre kilometer till hotellet efter tävlingen. Tog ett tag för sonen Oliver att få mig dit. I år ligger hotellet någon minut från målet. Borde funka bättre? Så hemfärden snabbdusch och ligga och äta godis i sängen där på lördagskvällen blir finfint!

Din svagaste gren?
Förra året låg jag på 1319 plats (av 2350) efter simningen, cyklade upp mig till 939 plats och tappade på löpet till 1154 plats. Så simningen är nog svagast. Men samtidigt simmar jag väldigt lugnt så är inte trött efter den. Skulle kunna gå hårdare men på IM är de extra minuterna inte så viktiga i mitt fall. Förra året var simningen den finaste OW simpasset jag haft. Alla simträningspass inräknade.

Din starkaste gren?
Uppenbarligen är jag alltså relativt sett starkast på cykel. Är nog rätt likvärdig på cykel och löpning egentligen men just i Kalmar är cyklingen platt och man springer ju långt. Plattcykling är jag relativt sett bäst på och är relativt sett bättre på kortare än långa löpningar. Min tid på KM 400 m löpning för någon vecka sedan var den tredje snabbaste 400 m tiden i Östergötland genom tiderna i min åldersklass så kan jag bara ordna den lilla detaljen att gå med svenska mästaren på HIM Uffe Bladh in till spurten så kanske man kan fixa sig en Konabiljett med en långspurt?

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Har väl inte direkt massa Posterbilder på väggarna men det finns saker som påverkat och som man vet exakt när det hände. I närtid är ett sådan när Uni Martinsen Sallnäs för några år sedan klarade att crawla 1 km i öppet vatten. Jag tyckte det var jättelångt. Fick mig dock att släppa bassängkanten och sedan tog det inte lång tid innan enkilometerspass inte räknades som träning utan bad.

Charlotta Wångblads och Uffe Blads Swimrunbedrift i LED, Loftahammar Endurance Day, häromdagen inspirerade och gjorde att jag bestämde mig för att prova swimrun nästa år. Får hitta något kul lopp.

Sedan kollar jag alltid på hur Andreas Capilla löser det tekniska med utrustningen. Han ligger alltid i framkant och har öppna sinnen och håller inte kvar saker som inte funkar utan rent, enkelt och väldigt effektivt.

Susanne Bornmar ställde en fråga till Håkan.
Du är ju erfaren och rutinerad… Så du får dela med sig av dina tre bästa tips för att göra dagen till en så bra dag som det bara är möjligt.

Hehe, och den frågan kommer från Årets klubbmästare 2014.

Att ge allmänna tips och råd är ju svårt eftersom målgruppen är rätt bred. Men antag att målgruppen är förstagångsstartande och man kan alla grunder så ta en funderare på dessa fyra tips. Ett för varje gren och ett för växlingen.

1) Tidsskillnaden för en riktigt dålig och en bra simning ca 5 minuter. Fundera på om det är värt att chansa på att få till den optimala simningen istället för att lugnt och fint komma in i simningen, hitta bra fötter och sådär lagom ansträngande. Efter varje långsimning läser vi ju om några som får lite halvproblem. Se till att inte vara en av dem genom att ta det lagom coolt. IM för en förstagångsdeltagare avgörs inte på simdelen utan en lagom trevlig simning kan nog innebära massa tidsbesparingar senare.

 2) Att misslyckas med energiintaget på cyklingen är nästan tjänstefel. De flesta har lagt ner många hundra timmars träning på detta Ironmanprojekt. Ägna en halvtimme till att göra en mat och drickaplan. Det finns massor om detta på Internet. I klubben finns många att fråga. Några enkla idéer: Ät ca 0,7-1 g kolhydrater per timma och kilokroppsvikt. 0,7 g är nog lite lite och 1 gram brukar vara svårt att ta i sig och man får kväljningar. I min grupp på årets Vätternrunda fick nog ingen i sig 1 g men de som åt mindre än 0,7 g fick energidippar. Ät under hela cyklingen, tex var 20 minut. Ät det som är gott. Vänta med att ta första sportdryck eller energi tills du passerat Ölandsbron. Många får lite strul med magen om man äter precis efter simningen. Är du osäker, chansa inte.

 3) Gå inte på löpningen om du inte har jätteont/skadad. Hjärnan skall INTE användas till att känna efter hur trött man är. Använd den under loppet till att planera fart, vätske och energiintag så du slipper bli helt slutkörd eller få kramp. Justera farten i god tid. En lyckad mara går ca 15 minuter långsammare än om man inte cyklat 18 mil innan. En misslyckad tar 1,5 timma längre. I klubben kommer vi ha hela spannet. Chansa inte så du hamnar i nedre delen av spannet.

 4) I växlingsområdet memorerar man ju hur man skall springa och var cykeln skall stå flera ggr under fredagen och lördagsmorgonen. Alla gör nog detta och det behövs. Man är inte jättesmart efter 18 mils cykling. Ett problem förra året var påsarna. Det hänger 2500 blåa och röda påsar med cykel respektive löpgrejor på numererade krokar. Det räcker med att någon river ner ens påse eller flyttar om den så kan man få leta många minutrar innan man hittar den. Även medtävlande kan ju få hjärnsläpp. Så märk påsen med något udda, tex rosa skosnöre. Jag såg flera i halvpanik som sprang runt och letade förra året. Min egen var tex flyttad.

Håkan fick ställa en fråga till Tina Fritzson.
Skall vi köra en swimruntävling ihop 2016?

Håkan

2 reaktion på “Kalmar IM 2015 – Håkan Wettergren

  1. Pingback: Ologor | Ida Johansson

  2. Pingback: Olgor | Ida Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *