Kalmar IM 2015 – Thobias Bergqvist

Thobias är min gamla kollega som när jag lärde känna honom mer spelade innebandy än konditionsidrottade. Nu ett par år senare tränar han inför sin första Ironman starkt påhejad av sambon Susen. För ett par veckor sedan körde han en halv Ironman i Karlstad som gick bra. Det ska bli spännande att följa honom i Kalmar.

Din första Ironman om två veckor. Hur känns det?
Äntligen! Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot dagen som jag haft i tankarna länge nu. Mycket förväntningar på mig själv samtidigt som det ska bli skönt att får det gjort. Generellt har väl känslan gått från Häftigt till Panik över hela året. 😉

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Upplägget såg inte ut som jag hade tänkte mig. Jag hade stora planer på scheman och delmål och väldigt strukturerad träning. Nu blev det inte så av olika anledningar. Sjuk i princip hela hösten gjorde att jag missade starten på Coltings upplägg. Bekymmer med benhinnorna på våren har satt käppar i hjulen för löpningen. Jag har fått träna det jag kan när jag kan. Detta upplägg har dock funkar rätt bra för mig. Att känna efter vad som behövs/går och sen göra det.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Distanserna/uppgiften är motivation nog för mig. Jag inser att ju bättre förberedd man är ju bättre kommer det gå. Man måste helt enkelt vara vältränad för att kunna göra en sån här grej. Jag vill kunna känna mig nöjd efteråt. Och det kan man nog bara om man lagt ner jobbet som krävs.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Det här är svårt. Mitt mål är att känna mig nöjd efteråt. Det kommer jag vara om jag lyckas hålla mig löpande hela maran, lyckas hyfsat med dom andra diciplinerna och att tiden inte springer iväg för mycket. Nån sa att man kan ta sin HIM tid och lägga på en timme. Det skulle betyda runt 12 timmar för mig. Jag hoppas på under det iaf. Men eftersom det är första gången är det mycket gissning och spekulationer. Har satt 13 timmar som skamgränsen och 11 timmar som drömgräns iaf 🙂

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Jag ska ta det som det kommer. Det gör jag alltid. En del tidigare tävlingar jag kört har varit väldigt mentalt knäckande för mig. Man funderar på vad man håller på med och tankarna om att ge upp och bryta brukar spöka. Jag har låtit dom där tankarna vinna över mig några gånger då jag DNFat utan att egentligen behöva det, och jag vet hur mycket man ångrar sig efteråt. Det har nog varit nyttigt för mig.

Vad är du mest nervös över?
Morgonen innan starten. Jag blir sjukt nervös och försöker hitta på ursäkter för att slippa. Usch vilken pina det är att käka frukost innan tävling, kitta upp i växlingsområdet. Ångesten är som störst här. Som tur är släpper det alltid när man väl är igång. Då har man inte tid att vara nervös. Då är det bara att kötta på och hoppas på att det går bra.

Vad ser du mest fram emot?
Upplevelsen! Den är ju lite mytomspunnen. Vi var nere och hejjade förra året och man vill ju vara där på andra sidan. Simstarten, supportrar på sidan, Ölandsbron, armband, you-are-an-ironman killen, målgången och slutligen att få pusta ut!

Din svagaste gren?
Löpningen skulle jag säga. Det kommer behövas en hel del pannben för att fixa den.

Din starkaste gren?
Simningen. Inte för att jag är särskilt snabb utan för att den har funkar bra nu på slutet. Den delen tror jag kommer bli ren njutning.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Många! Min flickvän Susen som inte kan träna som hon vill brukar säga ”du kan ju iaf träna” ibland när jag vill hoppa över nåt pass. Sen har jag en tendens att jämföra mig med dom i klubben som är lite bättre än mig på både gott och ont. Det gör att jag vill bli bättre. Men jag kan även bli grymt imponerad och inspirerad av de som kämpar på lite längre bak. Vilka krigare!

Lotta Agholme ställde en fråga till Thobias.
Nu när målet med Kalmar Ironman snart är över, har du några nya mål eller planer? I så fall vad?
Inte direkt. Efter Kalmar ska jag nog låta latmasken bestämma lite. Han är lite sur för tillfället efter ett år då han inte alls fått så mycket uppmärksamhet han tycker att han förtjänar. Kommer nog hamna i lite post race depression skulle jag tippa, men det är ju också en erfarenhet 😉 Efter det ser jag fram mot lite fler smålopp. Dom är ju rätt kul dom med! Frågan är om man kan undvika att anmäla sig till IM Kalmar 2016?

Thobias fick ställa en fråga till Susanne Bornmar.
Kan du beskriva IM Kalmar om det går precis som du vill?

Thobbe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *