Tips inför Ironman – Fredrik Carlén

Jag håller ju på med mina intervjuer inför Kalmar Ironman. Deltagarna ger oss och varandra sina tankar inför starten nästa lördag. Jag är tacksam för alla som ställer upp och för alla ni som läser och ger så mycket positiv feedback.

Jag tänkte också att jag ville ge något tillbaka till alla ni som ska tävla nästa vecka. Därför har jag bett några personer som har kört Ironmandistansen tidigare att ge lite tips inför tävlingen. Först ut i ledet är den mest erfarne triathleten i NocOut. Han har gjort 5 Ironman, 5 Halvironman och 3 ITU långdistans. Med andra ord. Han vet vad han pratar om! Här kommer lite tips från Fredrik Carlén.

Carlén

Sim
1.Sätt glasögonen under badmössan och testa innan så att de sitter bra och inte läcker in något vatten. Glasögon under mössan gör att du kan få en smäll utan att tappa glasögonen, sitter de ovanpå riskerar de att falla av helt.
2. Värm om möjligt upp i vattnet innan start. Då sätter sig dräkten fint på plats och du kan känna in vattnet innan det är dags.
3. Håll ner huvudet när du simmar. Det är lätt att man vill se allt och att man simmar med för högt huvud. Ner med huvudet så att nacken är avslappnad, då blir flytläget bättre och farten högre.

Cykel
1. Ät direkt! Se till att få igång energiintaget tidigt på cykeln.
2. Det ska kännas lätt så lita på träningen och ta det lugnt i början. 18mil är långt så alla kommer att bli trötta så småningom. Det bästa är att orka hålla en jämn och bra fart, jag tror du har koll på vart din kapacitet ligger så lita på den och gå inte hårdare än vad du planerat eller tränat för.
3. Ha inte för högt tryck i däcken, även om de klarar 12bar räcker det oftast med 8. Högre tryck ger bara större punkarisk.

Löp
1. Tänk på hållning, frekvens och steg när orken tryter. Försök att bibehålla ett så avslappnat och effektivt löpsteg som möjligt.
2. Stressa inte i depåerna, det är viktigare att få sig energin än att spara 3sek.
3. Sug åt dig rejält av allt stöd publiken i centrala Kalmar ger! Det är rätt så tomt vissa delar av banan så tanka positiv energi där den ges. Positiva tankar och en bit i taget, snart är det dags för den blå mattan och Paul Kaye vid mållinjen Smiley smile

Växlingarna
Gå igenom allt flera gånger innan, gå till din cykel och se ut några stora landmärken som du kan sikta på. När man är trött och stressad blir minsta lilla detalj svår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *