Kalmar IM 2015 – Lotta Agholme

Lotta är ännu en av de starka kvinnor vi har som blivit mamma de senaste åren och nu tar sig an en stor utmaning. Hon har tyvärr lämnat Linköping med sin familj och bor numera i Lindome. Som tur är får vi se dem här då och då vilket uppskattas av hela familjen. Lotta är tjejen som får muskler av att bara tänka på en skivstång. Hon är stark i både kropp och skalle. Har en järnvilja och ger sällan med sig. Att Kalmar kommer gå stabilt för Lotta tvekar jag inte på.

Kalmar Ironman om två veckor. Hur känns det?
Oväntat lugnt än så länge. Jag trodde jag skulle vara mer nervös vid det här laget. Jag försöker verkligen peppa mig själv med positiv energi och bara se fram emot att stå på startlinjen och njuta av dagen. Ingen idé att grubbla över den träningen inte blivit av tidigare.

Det är din första IM. Men hur många HIM har du gjort innan?
En! I Sövde i juni i år. Vilket hittills är min enda triathlon-tävling. Ja jag fattar ju hur sjukt det låter.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Jag har haft en träningsplan i 4-veckors perioder, där tre varit tuffare och varje gren varit prioriterad vardera vecka, och den fjärde veckan lite lugnare. Att varje gren hade en prioriterad vecka berodde på att jag sällan fick till alla pass. Då var det lätt att skippa samma (tråkiga/jobbiga) pass varje vecka. En optimal ”tuff” vecka bestod av två simpass, två cykelpass (intervaller inne+distans ute) två till tre löppass och en till två styrkepass.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Att jag faktiskt har anmält mig till, ska starta, OCH komma i mål i Kalmar. För mig är det en tuff utmaning att bara komma runt, och jag behövde verkligen kontinuiteten i träningen hela hösten-vintern-våren. Speciellt med tanke på att jag började nästan på noll efter en graviditet och förlossning. Men motivationsbiten har inte varit så svår som jag trodde innan faktiskt, även om jag såklart har haft några dippar.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Att ta mig runt. Att ha högre mål än så vore ju dumt med tanke på att det är första gången och jag inte är speciellt snabb. Men så är jag ju lite dum ändå och har ett tidsmål i mitt eget huvud. Men det håller jag för mig själv.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Om jag är lite svag fysisk så är jag desto starkare metalt (har jag fått för mig i alla fall, vi får väl se)! Jag ger sällan upp, är på gränsen till idiotiskt envis. Men såklart kommer det komma negativa tankar och då tänker jag på alla som är där och hejar på mig, alla uppoffringar min familj gjort för att jag ska träna hela året och alla runt omkring som vet att jag kör IronMan. Då kan man ju inte ge upp!

Vad är du mest nervös över?
Att kroppen ska haverera på något sätt (magen/benen eller vad det nu kan vara) på löpningen så att jag måste gå mestadels och eventuellt inte klarar mig inom den utsatta tiden.

Vad ser du mest fram emot?
Att stå på stranden i soluppgången och lyssna på ”just idag är jag stark” (den spelas fortfarande eller???) inför simstarten. Att sitta i Athletes garden och käka pizza och dricka öl. För det betyder att jag kom i mål!

Din svagaste gren?
Egentligen simningen, men jag tror löpningen blir det tuffaste momentet.

Din starkaste gren?
Cyklingen.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
En massa människor runt omkring mig (de flesta i NocOut) som visar att man klarar en hel drös galna saker som ”vanlig” motionär bara man bestämmer sig. Inför IM Kalmar var det framförallt din (Idas) och Lisa Engdes prestationer i Kalmar förra året som gjorde att jag vågade anmäla mig. Har dåligt med inspirationskällor bland proffs och kändisar, men har börjat läsa Sofie Lanttos blogg och gillar hennes filosofi.

Andreas Capilla ställde en fråga till Lotta.
Hur ser din strategi ut för det avslutande löpmomentet i Kalmar?
Slow but Steady! Målet är att hålla mig springande så långt det bara är möjligt. Gå vid stationerna, men inte mer. Få i mig tillräckligt med energi. Dela upp loppet i små delar och ta emot så mycket energi som möjligt av publiken och supporters. Jag har ju inte sprungit längre än 30 km förut, så det ska bli spännande och se hur det går!

Lotta fick ställa en fråga till Thobias Bergqvist.
Nu när målet med Kalmar Ironman snart är över, har du några nya mål eller planer? I så fall vad?

Agholme

2 reaktion på “Kalmar IM 2015 – Lotta Agholme

  1. Pingback: Post Kalmar IM 2015 | Mitt Aktiva Liv

  2. Pingback: En månad sedan Ironman Kalmar | tufflanbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *