Kalmar IM 2015 – Andreas Capilla

Andreas är spindeln i nätet när det gäller triathlonsektionen i NocOut. Samtidigt som han själv tränar och tävlar mycket ser han tillsammans med trisektionen till att det finns gemensamma och uppstyrda pass för klubbens medlemmar. Han är killen som alltid ställer upp och ständigt leende. Han sambo Lisa delar hans intresse för träningen och den familjen har lyckats pussla ihop ett grymt 2015 med barn och mycket träning för båda. Imponerande och inspirerande. Att Andreas helgen som var säkrade totalsegern i Svenska cupen för sin åldersklass visar vilken grym säsong han har haft.

Kalmar Ironman om två veckor. Hur känns det?
Det känns riktigt bra. Jag har haft en relativt skadefri vinter och vår och kunnat träna på i stort sätt som planerat. Nu ser jag mest fram mot att få komma ner till Kalmar och njuta av hela atmosfären kring en Ironman.

Hur många IM och HIM har du gjort innan?
Jag har genomfört två IM (Kalmar 2013 och Köpenhamn 2014) och tre HIM. Planen i år är att dubbla antalet IM med Kalmar och senare i höst IM Florida.

Hur har ditt träningsupplägg varit under vintern?
Jag har ett basupplägg där jag haft som målsättning att köra tre simpass och två löppass där ett är NocOut’s onsdagsintervaller, antingen på egen hand eller helst med klubbkamraterna, och det andra ett lugnt långpass, ibland med fartinslag. Utöver detta har jag kört två cykelpass på trainer hemma, ibland kompletterat med ett längre spinningpass. Målsättningen är att ligga på 12-14h träning/vecka. Vi är två i familjen som tränar triathlon (sambon Lisa också) och det krävs en stor portion planering så att båda känner att man får in de pass man vill. Jag går inte efter något program utan mycket på inspiration och jag försöker planera in passen utifrån NocOut’s olika gemensamma träningspass.

Vad har motiverat dig under träningen fram till start?
Jag tycker att träningen (oftast) är inspirerande i sig. En starkt bidragande orsak är den klubbkänsla vi har i NocOut med en härlig mix av de som inte testat sporten tidigare till fullblodiga proffs. Jag har själv haft en stark utveckling under de tre år jag tränat mer målinriktat och känslan av att stå på startlinjen och känna att man är stark och uthållig är fantastisk. Dessutom har jag haft som målsättning under 2015 att köra Danske Bank Triathlon Series (Svenska Cupen). Det är en tävlingsserie på fyra tävlingar, två sprint och två Olympiska, där man samlar poäng i varje deltävling. Det har varit riktigt välarrangerade tävlingar och jag har sett de som bra kvalitetspass för att höja min fart i alla grenar.

Vad har du för mål med IM? Tidsmål?
Min primära målsättning är att genomföra ett race där jag håller ihop alla delar. Det är svårt att ha ett tidsmässigt mål eftersom det är så beroende av de yttre förutsättningarna (läs vind). En målsättning jag har är ändå att ta mig under 10h.

Hur ska du ta dig an den mentala biten?
Jag tänker att alla får perioder med mentala dippar under en så pass lång tävling. För mig handlar det om att fokusera på positiva tankar när svackorna kommer och se till att få i mig energi. Jag tror att 90% av dipparna beror just på energibrist, inte att musklerna är så trötta så de lägger av. Sen gäller det att suga i sig av det enorma publikstödet man som tävlande får i Kalmar.

Vad är du mest nervös över?
Att magen ska protestera på löpningen så jag inte får i mig mina planerade gel.

Vad ser du mest fram emot?
Att gå ut på löpningen efter en bra cykling och känna hur publikhavet bär mig genom Kalmars gator och att passera NocOut-hänget och familjen ut på första-, och andra-, och tredje löpvarvet!!

Din svagaste gren?
Simningen

Din starkaste gren?
Tycker egentligen inte att jag har någon riktigt stark gren utan min styrka är nog att jag är relativt jämn i alla grenar. Den största styrkan är nog att jag under loppet haft förmågan att balansera ansträngningen så jag inte väggar men ändå får ut så mycket det går utifrån mina förutsättningar.

Vem/vilka inspirerar dig i din träning?
Oj, det är många. Jag har kanske inga stora idoler som jag tittar extra mycket på, men jag vill nämna tre personer som har gett mig inspiration och motivation i min träning. Det är den välplanerade målinriktade Mattias Törnqvist, den alltid lika positiva energisprutan Ulf Comstedt och sist, men inte minst tuff-Uffe Bladh som presterar race efter race på en nivå som är helt fantastiskt. Dessutom har Håkan Wettergren bidragit oerhört mycket till min löputveckling under de här åren.

Och så en fråga från Lotta Wångblad.
Du jobbar väldigt målinriktat för att nå dina mål. Vad blir nästa mål?
Min målsättning har hela tiden varit att utvecklas i alla grenar och nästa mål blir nog att jobba mer specifikt med cyklingen, jag tror det är där jag har störst utvecklingspotential även om simningen är minst sämsta gren. På sikt har jag en målsättning att lyckas kvalificera mig till Kona.

Andreas fick ställa en fråga till Lotta Agholme.
Hur ser din strategi ut för det avslutande löpmomentet i Kalmar?

Capilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *