Tankar om ekologisk kost

Här hemma har en spännande tid inletts. Vilmer ska introducerats i matens värld. Jag hoppas att vi kan ge honom bra värderingar. En grund som ger en självklar syn på bra och hälsosam mat. Även att vi ger honom varierad mat så att han lär sig tycka om det mesta och som utökar spannet av näringsvärden som han får i sig.

Jag har i många år känt att ekologisk mat är viktigt. Jag har inte enbart handlat det. Långt ifrån. Men det blir mer och mer. Det känns ännu viktigare nu. Om det finns ekologiska varor är det det lilleman ska få. Oavsett pris. Grönsaker. Kött. Gröt. Frukt. Mejeriprodukter. Allt. Jag ska odla mer själv. Och jag ska se till att hela familjen här hemma äter mer ekologiskt.

Att det känns viktigt handlar inte om att det är bättre näringsinnehåll i ekologiska varor. Jag tror att många inte tänker på att det grundläggande handlar om vad man INTE får i sig med ekologiska varor. Mindre kemikalier, bekämpningsmedel osv. Jag vill verkligen inte stoppa sådant i min son som under många år framöver kommer växa och utvecklas. Det känns extremt viktigt att ge honom en hälsosam och varierad kost. Innehållande minimalt med tillsatser, raffinerat socker, onödiga E-nummer, kemikalier osv.

20131113-150149.jpg
Så hemma i skafferiet står nu ekologisk rapsolja tillsammans med andra ekologiska produkter i första hand öronmärkta för vårt lilla mirakel. Nästa steg är att byta ut mycket annat av det vi har som är icke-ekologiskt mot ekologiskt. I frysen finns puréer av ekologiska grönsaker köpta på bondens marknad, morötter från min systers trädgård, äpplen från vänner, päron från Anna och annat ekologiskt köpt i affären.

För mig är det också viktigt att inte utesluta något i V’s kost som han inte uppenbart är allergisk mot. Undantaget just nu är raffinerat socker, margarin och sådant som är uppenbart skräp. Han kommer få gluten, nötter, bönor, fisk, skaldjur osv. Jag tror det är bra att vänja de små magarna vi kostens beståndsdelar sakta men säkert. Annars tror jag de kan bli känsliga mot det. Så här kommer det ges protein, fett och kolhydrater. Men inom varje kategori kan man göra bättre och sämre val. Olja och smör är bättre än margarin. Potatis går före till exempel pasta och ris. Rent kött känns bättre än processade charkuterier. Ren, obehandlad, oprocessad mat så mycket det går.

Självklart är inte detta bara applicerbart på små barn. Det känns bara extra viktigt att V får en bra start. Han är som ett oskrivet blad och vi kan ge honom bra förutsättningar för ett hälsosamt liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *