Träning efter graviditet

Det här med träning efter graviditet är omdiskuterat och jag får en del frågor om det. Inte för att jag har någon fin PT-utbildning eller liknande. Utan mer för att jag tränar mycket, intresserar mig för träningen, försöker läsa på och precis har varit gravid. De som frågar mig är personer som vill komma igång efter graviditet och som inte brukar träna så mycket.

Först och främst vill jag säga att det enda jag har att grunda detta i är en instruktörsutbildning i mamma-barnpass som är inriktade mot kvinnor som fött barn och även gravida. Jag har gått anatomiutbildning och även fått lära mig vilka övningar och liknande som ska undvikas både före och efter graviditet. Dessutom intresserar detta mig och jag har läst ganska mycket om det. Detta tillsammans med sunt förnuft har utformat mitt sätt att träna nu efter att Vilmer kommit. Jag använder främst denna kunskap för min egen träning. Så det jag skriver nu grundar sig i de principer jag följer i min träning.

  • Lyssna på kroppen. Känn efter om träningen känns konstig på något sätt. Det ska inte göra ont. Testa gärna, men avbryt om det inte känns bra. Vila ett tag till och testa igen sedan om något inte känns bra.
  • Börja inte för tidigt. Ta dig tid att sitta hemma i soffan och bebismysa. Det är mycket annat som tar energi i början och att tänka på träning kan för många bara vara stressande. Jag sade hela tiden att jag inte skulle börja träna förrän i samband med efterkontrollen och det höll jag i princip förutom promenader och knip-/bäckenbottenövningar som jag började med efter några veckor.
  • Acceptera redan från början att du inte alls är i närheten av den form du var i innan du blev gravid. Beroende på vad det handlar om kommer det ta tid att komma tillbaka till den formen också. Jag räknar med att det tar mig kanske 6 månader att komma tillbaka till löpformen jag hade för ett år sedan, förmodligen ett par månader till. Löpningen nu under hösten går för egen del ut på att stärka kroppen. Att vänja den vid löpningen igen. Att vänja leder, muskler och liknande att springa igen. Jag har inga problem med att personer som jag var jämnbra med för ett år sedan ligger långt före mig. Jag nästan tycker det är skönt att ligga där bak och glida. Ingen press. Bara jag och min kropp. En kropp som imponerar på mig varje gång.
  • Vi är alla unika. Det som funkar bra för mig kanske inte alls känns bra för någon annan. Jämför dig inte med andra, varken de som inte har fött barn nyligen och de som har det. Vi har alla olika förutsättningar. Vi var olika tränade innan graviditeten. Och våra graviditeter har varit olika resor med diverse krämpor som påverkat kroppen på olika sätt.

Denna filosofi har tagit mig dit jag är idag. En mamma till en bebis på snart 4 månader som helt klart är igång med träningen igen. Jag har tagit mig hit och inte en enda gång känt något konstigt i kroppen. Inte fått avbryta ett enda pass. Ingen smärta förutom lite träningsvärk. Jag känner mig starkare och starkare. Kroppen känns mer och mer som den jag hade innan jag blev gravid.

Till alla er där ute som tänker att ni ska ta hjälp för att komma igång med träningen igen efter en graviditet. Ta hjälp av någon som är insatt. Bara för att en person har en fin PT-utbildning och är kunnig inom vissa områden betyder inte det att denna person har koll på vad det är just du behöver. Din kropp har gått igenom något speciellt och en stor påfrestning. Det finns saker som man ska undvika och saker som man ska fokusera mer på under just detta fas av ditt träningsliv. Man behöver till exempel vara insatt i hur magmusklerna har påverkats av graviteten. Hur man ska hantera en kropp efter en graviditet med foglossningar. Och mycket annat. Så ta hjälp av någon som verkligen är insatt i träning efter graviditet. Det finns PT’s med specialkunskaper om detta där ute.

Var redda om er! Er kropp är ert tempel. Den ska hålla i många år till.

Blodomloppet8

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *