Vad är viktigt

Ibland får jag känslan av att saker bara rullar på utan att man hinner stanna upp och reflektera över saker och ting. Man öser på i full fart utan att stanna upp och njuta av livet. Stressen tar ofta överhanden och vem mår bra av det egentligen?

Ska man må bra i längden tror jag det är viktigt att stanna upp, reflektera, uppskatta det man har idag och inte bara fokusera på det man strävar efter. Det är inte alltid viktigt med det perfekta hemmet, en vältränad kropp samtidigt som man hinner göra tusen andra saker. Det är inte viktigt att gå ner i vikt inför bikinisäsongen eller göra milen på 40 minuter just nu. Även om man har en plan måste det få vara okej att göra ändringar i den till förmån för att bara vara. Att ta det lugnt. Låta verkligheten komma ikapp och landa i vardagen. Har man den inställningen till livet så tror jag att man får en kropp som håller i längden.

Överallt frestas vi att vara med i utmaningar eller hänga med på olika träningspass. Utbudet flödar över och det är ju så mycket som verkar roligt. Det är viktigt att kunna och våga säga nej. Man behöver inte alltid ha en anledning till att göra det heller. Man behöver inte vara med på allt hela tiden och ibland är den bästa anledningen att man bara vill vara och inte stressa. Samtidigt som man ska hinna träna ska man hinna betala räkningar, tvätta, städa, laga mat, umgås med familj och vänner, renovera vinden, fixa i trädgården, planera semestrar, baka en kaka, läsa en bok och dessutom hinna sova 8 timmar per natt.

Jag ser detta hos mig själv och hos många andra. Man stressar sin kropp till att utföra saker som den egentligen inte klarar av utan att den får lida för det. Jag har fått mig många tankeställare senaste tiden och jag har verkligen analyserat mycket av det jag gör och det jag har gjort tillbaka i tiden. Jag har pressat kroppen att klara fysiska utmaningar som jag egentligen borde avstått även om jag haft tur och inte dragit på mig skador. Men om jag tänker efter så borde risken för överansträngning ha varit tillräckligt stor för att jag borde ha avstått. Jag har plågat mig runt Lidingöloppet utan att alls vara tränad för det. Jag grät när jag kom i mål och sade aldrig mer. Nu kommer jag med största sannolikhet springa det igen. Men med skillnaden att jag kommer se till att vara tränad för det.

Så snälla ni. Stanna upp. Planera in tid som bara är er egen. Gör vad ni vill. Låt sinnena vila, själen slappna av och kroppen bara vara. Var klok. Tänk efter. Känn efter. Få in en mix av allt som ska göras, men glöm inte ert eget välbefinnande. Det är det viktigaste av allt. Ingen tackar er för att ni tröttar ut er så att ni till slut inte orkar någonting. Hjälp varandra. Avlasta och underlätta för de runtomkring er om ni kan. Tillsammans är vi starka. Ge kärlek till de som behöver. Ta emot den kärlek ni får från andra. Hitta balansen i livet. Balansen mellan dåtid, nutid och framtid. Balans mellan utmaningar och återhämtning. Er kropp ska bära er framåt många år till. Uppskatta livet och njut!!!

20110714-121048.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *