Tjockiskänslor

Det här med att vända på trender är inte alltid det lättaste. Det är emellanåt lätt att halka in i mindre bra vanor och sedan är det svårt att ta sig ur dem. Min sambo har bara några veckor kvar av sin 100-dagarsutmaning och har klarar sig galant utan alkohol, godis, kakor, chips, glass och liknande under dessa dagar.

Min syster kämpar med viktnedgång har har gått ner mer än 10 kilo sedan i julas. Dessutom har hon kommit igång med träningen riktigt ordenligt. Hon imponerar stort och jag gör vad jag kan för att peppa henne. Hon tycker nog matdelen är svårast. Eller snarare att hålla sig ifrån mindre bra saker. Hon sade en sak igår som jag vill lyfta fram. Hon äter i princip inget godis eller liknande och mycket lite kolhydrater och tycker nu att den maten hon äter smakar så mycket mer och så mycket godare. Maten är en njutning. Tänk vad socker kan ställa till mycket.

Jag hade igår en dag där jag i slutet av dagen bara kände mig svullen och tjock. Det var nog första dagen sedan jag blev gravid som jag kände mig så på allvar. Jag vet att det inte är så konstigt, att jag kommer och ska gå upp i vikt en hel del till framöver och att det är okej. Men för min del har kanske inte det mentala hängt med riktigt än. Jag hade några kilon för mycket redan från början och för mig känns det viktigt att inte lägga på mig hur mycket onödig vikt som helst. Jag tror att jag vet orsaken till känslan igår. Kanske inte det mest optimala kostintaget, vilket i sig inte är hela världen eftersom vi oftast äter bra. Jag behöver få nya rutiner i kosten nu som passar mig och situationen jag är i nu. Mitt problem är att jag inte får i mig så mycket mat vid varje tillfälle som jag brukar och kanske borde. Jag får inte mättnadskänslan så att jag är nöjd. Detta leder till att jag äter lite extra och då blir magen full istället. Inte mätt men full så att det känns som att den är på bristningsgränsen. Det gör nästan ont och jag mår inte direkt toppen efteråt. Och då handlar det om portioner som är mindre än jag brukar äta så jag vräker inte i mig. Dessutom har jag märkt att jag känner mig mätt på ett behagligare sätt och får mindre halsbränna om jag till exempel äter fil istället för den feta turkiska yoghurten. Kan vara matsmältningen som inte riktigt hänger med om det blir för mycket fett. Sedan blev det inte bättre igår att chefen kom med ett påskägg godis. Det blev några bitar fast jag egentligen inte var rikigt sugen. Det är så onödigt. Ägget har nu åkt långt in i skåpet och ska inte röras förrän till påsk. Min plan för att fortsätta må bra och känna mig smidig och lätt:

– Sluta stoppa i mig så mycket när jag äter att magen känns sprängfylld fast jag inte är mätt. Bättre att äta mindre och oftare.
– Äta lättare måltider än jag gjort innan. Mindre och bättre kolhydrater, mer sallader och begränsat fett eftersom magen inte verkar vilja ha det just nu. Detta bör även minska halsbrännan.
– Äta när jag känner att jag är hungrig och inte för att jag tror att jag borde. Då slipper jag gå omkring med en känsla av att jag är konstant ”mätt”.
– Undvika socker och godis i största möjliga mån. Finns inget bra med att äta massa strunt och det vet jag ju.

Till er som tycker det låter konstigt att jag som det ser ut tänker minska kostintaget när jag är gravid och borde äta ordentligt. Det kommer inte vara risk för att jag äter för lite. Jag kommer lägga eftertanke och tid på att det blir bra saker jag stoppar i mig. Mini-iron i magen kommer ändå ta det den behöver i första hand. Så får jag resten. Och jag har lite reserver att ta av. Jag tror att det bästa för mig och barnet är att jag även känner mig bekväm och nöjd. Den ångesten som började komma krypande igår kan inte vara bra för någon av oss.

Detta och minst 30 minuters motion om dagen är planen att testa fram till påsk. Så utvärderar jag då hur jag känner mig. Kan tillägga att denna tjockiskänsla jag har inte alls syns på vågen. Viktuppgången håller sig bra enligt barnmorskans rekommendation utifrån min startvikt. Det är mer hur jag känner mig som jag vill ändra på.

0 reaktion på “Tjockiskänslor

  1. Tack, vad snällt skrivet av dig Syster-yster.. men några av de där kilona är ju din förtjänst. Som 2-barnsförälder är man mkt glad åt barnvakt. Om det så bara är för 30 min så man hinner springa en liten runda.. Och du stöttar mig enormt mkt på alla sätt.. det hade aldrig gått utan dig. Nu kör vi sista 10 kg!! Puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *