Att välja rätt livsmedel

Återigen har det varit artiklar i media om tillsatser i mat. Denna gång handlar det om vispgrädde med 36% fett i. Samtidigt som man tagit bort ett par procent fett i grädden har man tillsatt stabiliseringsmedel för att behålla den gräddiga konsistensen. Samtidigt som vi konsumenter förlorar på detta både ekonomiskt och hälsomässigt, så tjänar producenterna pengar. Detta är inget nytt fenomen. Med grädden har det varit så här ett par år i alla fall. Det har väl bara inte uppmärksammats förrän nu.

Ett tips är att om ni vill inte vill ha så fet grädde. Köp den 40%-iga ändå och späd med vatten eller mjölk. Då räcker ett paket längre till och med.

Ett annat exempel på detta är keso. Här kan man på Arlas hemsida läsa att Keso mini är lika krämig och god som den vanliga och ett bra alternativ för de som vill minska fettintaget. Men det andra man stoppat i keson för att behålla krämigheten då? Modifierad stärkelse? Vill jag stoppa i det i min kropp? Här ska man även vara uppmärksam på skillnader mellan märkena. Om jag inte minns helt fel (det var så senast jag läste innehållsförteckningar på keso i alla fall) så innehåller även Icas fullfeta keso tillsatser. Fenomenet med att tillsätta stabiliseringsmedel och ta bort fett är något som man kan se i många mejeriprodukter. Till exempel creme fraiche, viss yoghurt och liknande. Så var vaksamma på vad det är ni köper.

Vad vill jag ha sagt med detta då? Jo det finns mycket man kan göra själv för att säkerställa att man får i sig bra mat. I mina ögon tjänar man på att lägga tid på att läsa på innehållsförteckningarna. Sedan är det svårt att i dagens samhälle nå en nollnivå när det gäller tillsatser. Men om man gör det man kan och det som funkar för en själv så kan man minimera intaget och förbättra hälsan. Mer rena råvaror och laga mat från grunden är ett stående inslag hemma hos oss. När man köper frukt och grönsaker behöver man inte läsa några innehållsförteckningar. Enklare än så kan det inte bli.

Skafferi

Som vanligt ska jag tillägga att jag väljer att inte undvika allt. Just för att jag tycker om vissa saker som innehåller mindre bra saker. Men jag försöker att äta dessa så lite som möjligt och om det finns olika alterinativ väljer jag alltid det som i mina ögon är hälsosammast.

Vad säger ni om det hela? Har ni fler exempel på livsmedel där man kan undvika onödiga tillsatser? Vad gör ni för val hemma?

0 reaktion på “Att välja rätt livsmedel

 1. Jag gjorde egen hamburgerdressing, men det blev lite av en tankevurpa, då jag blandade ungefär fem andra pryttlar som i sin tur hade konstigheter (fast det var inte så illa som jag trodde när jag kollade baksidan). Jag är noggrannast med att undvika E-nummer i 62X och 63X-serien, dvs smakförstärkarna, och så aspartam. Sen är light-produkterna lätträknade i vårt kylskåp, mellanmjölk dricker vi dock på vinterhalvåret, pga tillsatsen D-vitamin.

  • Ja det är svårt och man behöver nog inte ha nolltolerans heller. Men allt man gör är bra. Jag är inte nitisk på något sätt. Nu som gravid äter jag både mellanfil och mellanmjölk för den extra d-vitaminen. Filen har man ju inte tillsatt stabiliseringsmedel i heller så det gör mig inget. Den är ju lösare i konsistensen. Samma sak med mjölk. Jag tycker dessutom att den gröna är godare så den dricker jag året om. 🙂 Jag undviker alla sötningsmedel så mycket jag bara kan, aspartam, stevia och allt sånt… Intressant ämne som ligger mig varmt om hjärtat!

   • Undviker också alla sötningsmedel, men aspartamet är väl mest utbrett i ”färdiga” produkter? Eller iofs, xylitol får jag nog i mig en del. Jo, visst är det intressant, men jag vill inte bli så krånglig så att folk tycker jag blir svår att bjuda på mat, så jag försöker hålla det på nivån ”bra grund hemma”.

    • Precis så är jag också. Jag äter det som bjuds på borta om det är krångligt att avstå. Det ska väl mycket till om jag ska ta lightläsk istället för vatten. Men om någon har bakat sockerfria alternativ med sötningsmedel och så vidare så äter jag. Men jag väljer att inte använda det till vardags liksom. Det tänket kommer man långt på.

 2. Varför använder ni mellanmjölk istället för standardmjölken (den festaste)? Borde inte den innehålla mest bra saker? *funderar*

  Själv har gått från att i alla år dricka lättmjölk till den den röda tjockaste. Har även gjort så med yougurt. Hellre en fetare och ”renare” som dessutom mättar bättre.

  • Just mellanmjölken dricker jag av lite olika anledningar. Eftersom jag är gravid och nu på vintern vill jag åt D-vitaminerna som är tillsatta i all mjölk utom den fullfeta. I just mjölk har man inte ersatt fettborttaget med en massa andra tillsatser. Inte heller mellanfilen som jag just nu äter för att få D-vitaminer pga graviditeten. I övrigt har vi röd mjölk hemma som sambon dricker och som används i matlagning. Dock föredrar jag vanlig fil annars. Men grön mjölk eftersom jag helt enkelt tycker den är godare än röd 🙂

  • Jag hade en lång diskussion om detta med vår BVC-sköterska, eftersom jag trodde att det tillsatta D-vitaminet tog upp nivån till samma som i rödmjölken, mem det är 19 ggr mer i grön och blå. Det är inte ens listat som näringsämne i rödmjölken. D-vitaminet är tydligen något de ser över riktlinjerna kring på nationell nivå, eftersom det är svårt att täcka behovet, speciellt då vintertid, här i Sverige. Morgonlatten är undantagen!

 3. Ibland är det riktigt skrämmande det där. Ett ämne som också ligger mig varmt om hjärtat. Jag ser det som att man får göra vad man kan. Jag upptäcker, och läser om, nya saker hela tiden, men det gör ju också att man liksom lär sig stegvis. Mjölkprodukterna har jag kollat av (är laktosintolerant så är lite kinkig med dem ändå) och har lärt mig att Arlas laktosfria sortiment är no-no (stabilisering i ALLT), medan Valio’s ofta är ok även i lightare varianter, de verkar ha valt att folk får leva med lite blask 🙂
  Palmolja är en annan sån där grej som verkar kunna gömma sig i det mesta annars. Av färdiga produkter alltså, som jag numera inte äter så mycket hemma i allafall.

  • Ja palmoljan är lurig. Håller med om att man får lära sig i steg. Det som är tråkigt är att vissa inte ens verkar vilja förändra minsta lilla…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *