Njutning för själen

Vi lever i en tid där det pratas mycket om att äta rätt, träna och ta hand om sig själv. Jag har varit inne på detta flera gånger tidigare i olika inlägg, men jag känner att man inte kan ta upp det för mycket. Är det absolut det bästa att leva strikt 100% av tiden? Att hela tiden tänka på vad man gör och hur man gör det? Att man alltid äter korrekt och aldrig gör undantag? För vissa kanske men inte för andra.

Som alltid så hävdar jag att vi alla är olika och vi fungerar olika. Innerst inne känner vi våra kroppar bäst själv. Däremot tror jag att många väljer att blunda för sanningen och ignorera att läsk, godis, chips och snabbmat inte är hälsosamt att stoppa i sig var och varannan dag. Det viktigaste i mina ögon är att hitta sin egen väg mot ett hälsosamt liv. Ett liv där kroppen mår bra och är stark. Och vägen dit är olika för olika människor. Vissa kanske behöver leva mer strikt. Eller under en period ha förbud för vissa saker för att ändra ett beteende. Andra klarar enkelt av att begränsa sig direkt. Hur man gör det spelar liksom ingen roll. Det viktiga är att man gör det.

Jag är ingen extrem person på något sätt. Jag försöker undvika snabbmat och socker. Men jag har inget emot att äta det ibland. För mig handlar det om att ha en hälsosam vardag och ge kroppen vad den behöver för att vara stark, frisk och fungerande. Samtidigt vill jag inte sätta förbud. Det handlar om att inte bara kroppen ska få det den vill. Själen måste få sitt också. Vi äter över lag bra och hälsosam mat hemma. Vi undviker halvfabrikat, men exkluderar dem inte helt. Vi prioriterar rena råvaror och lagar i princip all mat från grunden. Okej vi gör till exempel inte egen tomatpuré eller ketchup och vi köper färdiga buljonger. Men vi köper inte pulversåser, färdigrätter eller köttbullar och liknande.

När det gäller njutning för själen så är det högst individuellt vad man vill njuta av. Jag älskar lösgodis men avstår gärna chips. Jag föredrar thaimat framför pizza om vi ska köpa hämtmat. Och när det gäller fikabröd tycker jag hembakat är godare än köpt.

Under våren kommer ni nog få en större inblick i vad vi äter hemma. Förhoppningsvis ge lite inspiration till er om både recept och kosttänk. Det kommer nog alltid finnas ett ännu bättre och hälsosammare sätt att laga vår mat på, men vi har hittat en nivå som passar oss. Och jag tror att vår nivå passar de flesta bara man är beredd på att lägga åtminstone lite tid på att ge kärleksfullt handlag till det man stoppar i sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *