Ät bra – håll dig frisk och glad

Enligt mig finns det en tydlig koppling mellan träning, kost och att hålla sig frisk.

Om man äter nyttigt och gör bra val, tillsammans med motion så håller man sig frisk. Det handlar om allt från förkylningar till hjärt- och kärlsjukdomar. Då äter man inte skräpmat, fika och godis var och varannan dag. Ger man sina barn bra kost tror jag de står emot dagisbaciller oftare. Jag vet att det alltid finns undantag, men de tar jag inte upp här. Med undantag menar jag då familjer där man äter hälsosamt men ändå blir sjuka ofta. Det kan finnas andra faktorer som grund till detta.

Vad är då bra kost? Enligt mig är det ändå ganska enkelt. Håll dig bort från snabbmat, socker, snabba kolhydrater, hel- och halvfabrikat och liknande. Satsa på råvaror från grunden. Gör dina egna köttbullar. Baka ditt eget bröd. Gör din egen müsli. Då vet du mer vad du stoppar i dig. Du undviker massa onödiga tillsatser och dolt socker. Och du slipper senare läsa att lasagnen du åt kanske innehöll hästkött. Egna hemmagjorda hamburgare kan vara riktigt hälsosam mat om man jämför med att äta på ett hamburgerhak. Köp inte pizza en gång i veckan och tro att det inte spelar någon roll. Välj dessutom gärna ekologiskt.

Jag ser/hör om/läser om personer som gnäller på att de är så sjuka hela tiden. De får vara hemma med sjuka barn titt som tätt. Eller kan inte träna på flera veckor för att förkylningen inte släpper. Nästa stund läser man på sociala medier att de myser med cola, pizza och godis till melodifestivalen på lördagar. Eller de unnar sig ett glas vin och en öl var och varannan dag. Eller så tränar de fast de egentligen inte är friska än. Med bra och näringsrik mat och motion mår kroppen bra och motståndskraftig mot sjukdomar och skador.

Smoothie120506

Jag är ingen extrem människa på något sätt. Vi köper hem pizza ibland. Jag fikar och äter tårta. Men det var längesedan det stod en godisskål på vårt vardagsrumsbord. Tack vare grymma Daniels 100-dagarsutmaning har vi hittat bra mycket bättre alternativ att stoppa i oss. Är ni sugna på att att köra något liknande men inte riktigt vill köra 100 dagar så har härliga Mia startat en 30-dagars. Häng på henne!!! En inspiration för mig de senaste veckorna har varit fantastiska Ninnis blogg. Här hittar ni diverse recept på mat och bakverk som har lågt socker- och kolhydratsinnehåll. Bra och goda alternativ till godispåsen ni handlar varje helg. Ninni är utbildad kostrådgivare och vill ni ha hjälp med kosten finns hennes kontaktuppgifter på bloggen. Hon är inspirerande och energigivande så jag kan varmt rekommendera henne.

Till helgen är det kalas hemma hos oss. Jag kommer inte alls bjuda på saker som kanske ses som bra matval i vardagen. Men är det kalas så är det inte vardag. Det kommer göras både smörgåstårta och tårta. Men jag kommer göra så mycket jag hinner och orkar från grunden själv. Baka tårtbotten. Göra lemoncurd. Egen räkröra. Färska/frysta bär och inte sylt i tårtan. Jag använder smör och inte margarin. Ok jag kommer inte baka landgångsbröder själv. Och jag kommer kanske inte hinna göra egen majonäs även om jag skulle vilja. Dessutom kommer jag ha några nyttigare alternativ också, så att de som vill kan välja detta.

Det jag vill säga med detta är väl egentligen att du själv gör dina egna val. Jag vill inte på något sätt framstå som någon renlevnadsmänniska som aldrig äter godis. För det är inte sant. Men jag vill inspirera och få andra att inse att det inte så svårt att anstränga sig lite. Och det är värt varenda minut och krona. Det finns enklare val som är hälsosamma. Du gör dessa val för din egen skull. Men du kan även påverka andra. Din familj eller dina vänner som kanske ska äta maten du lagar. Gör bra val och håll dig frisk och glad.

0 reaktion på “Ät bra – håll dig frisk och glad

 1. Vilket bra skrivet inlägg. Jo mat och hälsa (både mental och fysisk hälsa) hänger ihop mer än vad många inser. Vet själv när jag var sjuk i ätstörning och hade brist på en massa saker, så led jag av otaliga förkylningar, munsår, finnar, naglar som jämt gick av, eksem, virus i mängder, torr hud mm mm. Nu när jag är frisk och äter vanlig ordentlig mat så är jag betydligt friskare och lider inte av ovanstående saker speciellt ofta.
  Jag skulle gärna lämna ett tips om en bok som är helt suverän. Den heter Mattillåtet av Gisela Van Der Steer. Den är i första hand inriktad till personer som lider av ätstörning men fungerar även för ”vanliga” personer. Den beskriver varför man behöver varje del av kosten och vad som händer om man äter för lite eller för mycket av dessa saker. En mycket bra tankeställare.
  Finns bland annat här:
  http://www.bokus.com/bok/9789163357091/mattillatet-praktisk-vagledning-for-dig-som-har-en-atstorning/

  Mysigt med födelsedagskalas. Är det du som fyller år? I så fall, stort grattis!
  Kram

  • Tack för intressant boktips. Det ska jag spana in. Ja det är jag som fyller år. Inte för att jag brukar fira så mycket, men fyller man ”jämnt” kommer man visst inte undan. Och eftersom jag tycker om att baka och laga mat så får jag se det ur det perspektivet istället 🙂 Så tack så mycket!!!

  • Och friskluft! Särskilt såhär vintertid när bacillerna samlas i kontorslokaler och annat…

   Håller annars helt med om kostens inverkan. Märker själv stor skillnad sedan jag slutade äta godis faktiskt. Både för att godiset är borta och för att man äter nyttigare grejer istället. Peppar peppar ta i trä så kan jag faktiskt inte komma ihåg när jag var förkyld sist…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *