Med eller utan mål?

Alla människor har inte mål uppsatta med vad de gör. Långt från alla vill kanske inte ens ha mål att jobba mot. Det finns bra mål och det finns mindre bra mål. Vad som passar mig kanske inte alls passar en annan. Vissa blir stressade av kravet på prestation, andra blir taggade av det.

Jag är en person som i princip alltid har ett mål. Jag gillar listor som ska betas av. Dock är jag bättre på att skriva listan än att avsluta den, men det är ett annat kapitel. Men jag blir taggad av mål och jag trivs med det.

Under de åren jag tränat aktivt har jag alltid haft uppsatta mål. De har ofta handlat om prestationer i form av tävlingar eller förbättringar av tider. Konkreta mål som kan mätas. Oavsett hur slutresultatet sett ur har dessa mål fått mig framåt. De har gett mig motivationen till fler träningspass än jag annars skulle genomfört.

Jag har ett mål nu också. Bara att det är såpass långt fram i tiden att jag inte riktigt kan ta på det just nu. 1,5 års träning ska betas av innan jag står på startlinjen i Kalmar 2014. Mycket kan hända på vägen. Saker kan sätta käppar i hjulen för min ambition. På ett sätt är vägen dit ett mål i sig. På den kommer jag ha sällskap av andra med samma mål. Vi kommer dela jobbiga träningspass, peppa varandra och ta oss framåt.

Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska dela upp detta stora mål i mindre. Ska jag ens ha delmål på vägen? Ska jag utmana mig själv med att bara vara ett tag? Utan press på prestationer? Att bara låta kroppen träna på väg mot IM 2014 och skaffa mig mängdträningen och styrkan i kroppen. Jag har inte bestämt mig än. Jag känner heller ingen press över det. Jag ska låta det gå en tid. Ge mig tid att fundera och komma fram till hur jag ska lägga upp min träning fram till augusti 2014. Såklart har jag lite tankar, men inget är klart. Jag struntar i att alla redan har sina mål för 2013 fint nedskrivna. 1 januari är bara att datum. Jag behöver mer tid helt enkelt.

Kanske kan jag få lite inspiration från just dig? Har du din plan för 2013 klar? Länka gärna om du har en blogg eller liknande.

0 reaktion på “Med eller utan mål?

 1. Vet inte om det ger så mycket inspiration, men mitt mål med 2013 är att komma igång, att hitta rutinen i såväl mat som träning och att komma till rätta med vilka strukturer som funkar i MITT liv….
  Du har ingen brådska med delmålen min vän, för ditt stora mål är satt och jag tvivlar inte en sekund på att du både kommer finna den rätta vägen för att nå det och dessutom nå slutmålet!
  Puss på dig

  • Du är stark och kämpar på bra och ger massor av inspiration 😀 Skönt att någon tror på mig. Startlinjen står jag allt på om jag håller mig hel och frisk. Frågan är nog mest i vilken form. Hehe

 2. Jag satt också och klurade på detta och på vad mina mål egentligen är. (http://possibly.blogg.se/2013/january/sammanfattning-av-traningsaret-2012-och-planer-for-2013.html)

  Kom fram till att det jag vill satsa på är egentligen är inga särskilda lopp eller tider (även om det också är jättekul) utan att träna prehab/core och känna mig stark och skadefri. Jag har också som mål att försöka träna mer tillsammans med sällskap och se till att försöka ha så kul som möjligt. =) Lite luddiga mål, men saker som är viktiga för motivationen och hälsan (vilka behövs t.ex. om man ska göra ett stort lopp 2014). =)

 3. Länge länge hade jag ”max fyra träningsdagar” i veckan som mål, efter att ha spelat fotboll på elitnivå hade jag svårt att hitta glädjen om det blev för mycket struktur. Min sargade kropp behövde många vilodagar. Det var ett bra sätt att lura min hjärna just då. Det tog kanske 7 år för mig att ordentligt hitta träningsglädjen igen . Nu ”tillåter” jag mig att träna mer än så om jag verkligen vill och orkar, sätter upp tidsmål, och kombinerar måluppfyllelsen med en försiktig mängd, tycker Funbeats målverktyg funkar bra för mig.
  Exempel: springa milen på 55 minuter innan den 31/8. Start 1/2, slut 31/8. Antal löppass 6 i månaden minus 2 förkylningsmånader = 7*6-12=30 pass. Då ser jag progressen i antal pass, och kan testspringa när jag är redo. Specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt. Har testat lite andra varianter också, kan beskriva mer utförligt i ett mail om du vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *