Att lägga sin energi på rätt saker

Okej, jag kanske är den lite överdrivet positiva ibland. Ser oftast det roliga i mycket jag gör. Jag ser det goda i männiksor. Jag tycker att man ska lägga energi på det som är roligt och positivit och inte hänga upp sig på saker som tar mer energi än det ger. Jag försöker också att inte lägga så mycket energi på negativa människor. De väljer att själva vara sådana. Men det är inte alltid jag lyckas.

Först vill jag säga att det jag ska skriva om nu inte grundar sig i en enda händelse, utan flera under flera års tid. Dock kan det finnas en i nutid som är den utlösande och som fick mig att skriva just detta. Jag kommer dock inte beskriva den händelsen eftersom syftet inte på något sätt är att sätta några i dålig dager. Tanken med inlägget är snarare att lufta mina tankar kring varför diskussioner som liknade denna och andra över huvud taget uppstår.

Jag ser bara fördelar med att inspireras av andra och jag tar det som en komplimang om andra inspireras av mig. Jag ser heller ingen nackdel i att ta bra idéer från andra. Jag tar dem gärna och gör dem ibland till mina egna. Jag inspireras av andras spinningspass, bloggar, blogginlägg, träningstankar, inredning, musikval, recept både för mat och bakning, semesterresmål, lopp, klädval ja hur mycket som helst. Jag har heller inga problem med att ge cred till dem för att de har inspirerat mig. Men jag försöker alltid se det ur mitt perspektiv. Ibland blir det kopiering rakt av och ibland blir det till något eget. Och vad gör det?

I de flesta fall är dessa personer inte ens först med idén. Inspirationen kan dessutom komma från flera håll. Hur vet man då vem som har rätt att säga att man ”härmas”. Vad gör det om man gör det? Så länge man inte inkräktar på den andres område. Jag skulle aldrig ta en idé från en kollegas spinningpass och sedan försöka få den personen att gå på mina istället. Jag försöker alltid att råda alla att testa på olika instruktörer och typer av pass för att hitta det som passar deltagaren bäst. Jag har mitt sätt att instruera och mitt upplägg. Någon annan har ett annat sätt. Alla tilltalas inte av samma saker och det är snarare bra än dåligt.

På samma sätt har det flera gånger hänt att jag, vid förfrågan om vilken klubb man ska gå med i som ny i Linköping, helt enkelt har frågat vad man vill ha ut av träningen. Ibland nämner jag inte ens vilken klubb jag är med i själv. Därför att inga klubbar är de andra lika. Min klubb har ingen direkt ungdomsverksamhet och kanske inte är det bästa valet för en barnfamilj där alla vill vara aktiva. Det finns det andra klubbar i stan som gör mycket bättre. Däremot finns det kanske ingen annan klubb med det sociala perspektivet som vår i Linköping. Det kanske har att göra med att majoriteten mest tillhör ”min generation”, men jag tror att det mer har med stämningen att göra. Det är en ny klubb som fortfarande försöker forma sin verksamhet. En klubb där alla är välkomna att engagera sig och alla  är välkomna med idéer. En klubb som tacksamt tar emot andras engagemang. Vill man som medlem arrangera något, så är det fritt fram. Till förfogande har man ofta klubbens informationskanaler för att få fler att hänga med. Men om jag känner att en annan klubb skulle passa en viss person bättre rekommenderar jag absolut den klubben till personen. Det har hänt ett par gånger.

Sen har vi det här med grannar. Jag tittar på grannar och får inspiration om hur jag både vill göra och inte göra. Ingen av grannarna här eller någon annanstans är knappast först med sina idéer. Jag läste på en blogg hur en tjej kommenterade att hon hade satt upp sina adventsstjärnor och bara för det så satte grannarna också upp dem dagen efter, eftersom de var tvungna att göra precis som hon. Haha hallå? Att sätta upp adventsstjärnor i fönstret är väl knappast unikt under adventsveckan va? Snacka om att lägga energi på fel saker.

Jaha, vad vill ja ha fram då? Lägg er energi på er själva och det ni brinner för. Er familj, vänner, ert hus, jobb, fritidsintresse, era träningspass, klasser eller er klubb. Se till att använda den energi ni har till att att göra tillvaron lite bättre för de ni har runt omkring er. För de som uppskattar det ni gör. Då kommer ni få så mycket mer postivi energi tillbaka. Akta er för att hoppa på andra och försöka smutskasta dem, det kommer komma tillbaka till er en vacker dag. Vem är det som säger att ni har rätt? Att just ni var först med en idé. Bara för att ni gör på ett visst sätt och har gjort i 10 år och jag helt plötsligt väljer att göra lika så betyder inte det att det är just du som har gett mig idén. Min gamla mormor kanske gjorde precis så redan för 50 år sedan. Och om jag nu har tagit idén från dig, snälla ta det som en komplimang. Varför skulle jag inspireras av någon annan till att göra saker som jag inte tycker om själv? Dessutom kan ni nog räkna med att om ni verkligen har en unik idé som ni var allra först med så kommer jag fråga om det är ok.

Men nu ska jag för denna gång sluta att hänga upp mig på saker som faktiskt ger mig lite dålig energi. Det är inte värt det. Jag lever i en värld med härliga människor. Jag är hellre vän med de runtomkring mig även om vi inte brinnar för samma sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *