Breddidrott

Det finns ett begrepp inom idrotten som kallas breddidrott. Det ligger helt klart olika värdringar och tolkningar i detta begrepp hos olika människor. I Östergötland delas det varje år ut ett breddidrottspris till en förening. Hos de som delar ut priset står det såhär:

Breddidrott handlar om glädje, jämställdhet och kamratskap, det syftar till att
skapa möjligheter för alla att vara delaktiga och må bra i sitt idrottsutövande.
Vi delar ditt engagemang för breddidrotten i Östergötland och har därför
instiftat ett pris till den förening som på bästa sätt främjar breddidrotten.

För mig består breddidrott av flera faktorer. En förening som främjar breddidrott behöver som sagt nödvändigtvis inte uppfylla alla punkter. Några av mina tankar är följande:

En förening kan ha en stor bredd i idrotter. Det kan vara friidrott, bollsporter, cykling, löpning, vattensporter och gymnastik med mera.

Ett annat perspektiv är bredden i åldrar. En klubb kan ha en verksamhet som aktiverar och engagerar männiksor i olika åldrar. Allt från små barn upp till veteranverksamhet.

Dessutom kan man inrikta sig mot olika typer av idrottare. Elitidrottare, motionärer, handikappidrottare.

En bra och driven förening behöver inte alls uppfylla alla krav. Det kanske till och med skulle vara dåligt att samtidigt som man satsar på olika åldersgrupper även måste ha en elitsatsning eller fler idrotter. Att det blir halvdant och inte bra för någon. För mig är det viktigare att man gör det bra för den målgrupp man faktiskt har och att man är tydlig med det.

Just nu kan man rösta på Breddidrottspriset i Östergötland. Sista dagen för att rösta är idag. Så alla ni som har en klubb att rösta på. In och rösta. Gör er röst hörd. Passa på att påverka. Jag skulle vilja slå ett slag för min egen klubb IK NocOut.se. En klubb där alla är välkomna. Elit som motionär och gammal som ung (fast vi har ingen ungdomsverksamhet). Här finns cyklister, löpare, simmare, triathleter, klättrare och mycket mer. Vi har stående träningar på schemat inom vissa grenar till och från under året. Alla träningar anpassas så att alla kan vara med och de är välbesökta. Vem som helst kan dra igång extrapass som träningsdagar, frukostlöpningar, långpass, träningsresor och morgonsim. Det finns alltid någon som hakar på. Kunniga människor delar med sig av kunskap. Sammanhållningen är grym. Alla passar in. Och vi har roligt.

Så vill ni, så rösta gärna på NocOut. Vi är tacksamma för just din röst!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *