Lägga sig i eller inte?

Jag hamnar ofta i situationer där hälsa, träningsmängd, återhämtning, kost, träningsupplägg och liknande diskuteras. Jag är långt ifrån allvetande och inte utbildad inom området. Men med många års träning och intresse för kost bakom mig så känner jag ändå att jag har något att tillföra. Eftersom vi alla är olika och har olika förutsättningar försöker jag sällan propsa på att man måste göra på ett eller annat sätt. Man måste själv hitta balansen i sin träning och lära känna sin kropp. Det som är lätt för en person kan vara tungt och jobbigt för en annan.

Ett misstag som jag ofta märker hos människor som precis kommer igång med att träna är att de startar upp för hårt. De låter inte kroppen återhämta sig ordentligt mellan passen. Träningen bryter ner och återhämtningen bygger upp. Det är ett faktum som är lika hos oss alla, oavsett kropp och förutsättningar. Vad som är rätt återhämtning kan däremot variera från person till person. Faktorer som spelar in här till exempel är hur bra tränad man är eller om man tränar enformigt eller varierat.

Ta till exempel löpning. Jag vet personer som börjat löpträna och blivit så frälsta i löpningen att de springer flera dagar i rad, ibland ett par gånger om dagen. De springer så fort de får möjlighet utan tanke på att löpträning faktiskt sliter en hel del på kroppen. Utan eftertanke och kunskap om att kroppen behöver vila. Tränar man hårt bryts kroppen ner under träningen och byggs upp när du ligger på soffan. Senor och leder behöver tid för att stärkas och byggas upp för att man inte ska få skador.

Jag har försökt tipsa dessa personer om att ta det lugnt i början. Planera in löpningen i förväg utifrån ett schema och hålla sig till det. Samt vara lyhörd för hur kroppen reagerar. Jag har fått flera olika reaktioner på detta. Både positiva och negativa. Ibland känns det som att de tycker att jag lägger mig i. Det är tråkigt, när jag faktiskt försöker dela med mig av den kunskap jag samlat på mig under alla år. Jag vill ju bara väl. Jag har för länge sedan slutat jämföra mina tider och prestationer med andras. Jag ser till mig själv och försöker prestera utifrån mina förutsättningar. Hur långt ska det behöva gå? Ska jag sluta ge just de personerna tips och råd och bara vänta på att de börjar gnälla om onda knän eller ömmande benhinnor? Hur skulle ni ha gjort?

9 reaktion på “Lägga sig i eller inte?

 1. Fortsätt att dela med dig, jag tror nog att de i slutändan (oavsett om åhörarna är positiva eller negativa) lyssnar ändå.
  Att börja löpträna är inte rätt, särskilt om man inte vet vad träning/löpning överhuvudtaget innebär. Alla goda råd emottages så tipsa så mycket du kan redan här på bloggen! Ett annat tips till alla nybörjare, lyssna på erfarna löpare och försök springa ett antal gånger med en erfaren kompis/kollega eller PT. Jag lovar att det blir så mycket bättre!

  Hälsnigar från mig som snällt frågade min kollega på jobbet (mycket erfaren löpare – 19 stockholm marathon sprugna!!) om denne kan springa med mig. Som svar fick jag ”självklart”! Efter många om och men (lite småjusteringar i löpsteg o hållning etc) lyckades jag springa 12 km!!! Vilken toppenkänsla!!!

  Ja vad jag ville säga var: lyssna på löpare!

  • 🙂 härligt! Jag är ju långtifrån fullärd själv och lyssnar och frågar löpare omkring mig om tips och råd. Varför ska man inte liksom?

 2. Jag tycker det bara är positivt när någon försöker ge mig råd. Sen är det ju skillnad på att ge råd och att direkt tala om för någon vad denne ska göra, men det verkade det ju inte som att du gjorde.. 🙂 Men om du känner att personen inte vill ha något råd, låt bli, för då kommer antagligen personen inte lyssna vad du än säger. Men det är aldrig fel att försöka 🙂

 3. Låt dem hållas 🙂 Roligare att bolla tankar och idéer med människor som har ett öppet sinne, men inte utan egna åsikter, så klart! Det är väl (eller bör vara) ett givande och tagande som så mycket annat i livet, gissar jag.

 4. Jag uppskattar definitivt den typen av tips, men å andra sidan är det inte alltid så lätt att ta till sig den kritiken när man t ex precis kommit igång med en massa löpträning och säkert känner sig skitduktig. Ibland måste fröet få gro lite och så kommer insikten senare.

 5. Jag utbildar mig förtillfället till friskvårdare/pt/kostrådgivar mm.. Man får en hel del frågor och folk vill gärna veta och fråga saker men de blir oftast inte så glada när man ger dom ren fakta eller när man påpekar något de skulle behöva ändra. Så fungerar tyvärr människor.. De vill höra att dom gör rätt, men oftast är det ju inte så.
  Jag försöker att svara det jag vet och på just det dom frågar. Ren fakta. Men jag startar själv itne diskussionen.
  Så säg det du vet men försök inte ändra någon, det kan bara den själv göra 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *