Vardagspusslet

Jag vet att många av er, precis som jag, är i farten nästan hela tiden. Det är jobb, träning, socialt umgänge, städa, laga mat, diverse möte, bloggskrivande, planering av olika saker som kommer. Det är olika beslut som ska tas, val som ska göras och personer som ska kontaktas. Jag älskar verkligen full fart mest hela tiden. Då mår jag som bäst och får flest saker gjorda. Jag blir effektiv och full av energi när jag betar av sak efter sak.

Men ibland måste man prioritera. Och ibland måste man stanna upp och fundera över vilka saker som är viktiga och vilka saker man faktiskt kan hoppa över. Man får helt enkelt väga fördelar mot nackdelar och försöka ta beslut som man själv mår bra av och kan stå för. Det kan ibland vara en svår avvägning. Man måste någonstans se till sig själv och inte göra saker för andras skull. Däremot finns det tillfällen där man verkligen måste avstå från att sätta sig själv i första hand därför att någon annan verkligen behöver min tid och min energi.

Ibland känns det som att jag har tusen saker som ska göras och betydligt mer än jag hinner med. Det känns som om jag måste minutplanera hela veckan för att hinna med. Ibland känns det även som att det bästa är att strunta i allt och bara krypa ner i soffan och försvinna in i böckernas värld.

Hur gör jag då för att effektivisera min vardag? För att hinna med så mycket som möjligt och allt som är viktigt?

  • När det gäller jobbet har jag förmånen att han ett flexibelt jobb och generösa chefer som låter oss anställa att ha ansvar under frihet. Jag jobbar mina timmar under en vecka och styr dem delvis så att det passar mitt liv. Det är jag mycket tacksam över.
  • Mycket av mitt umgänge med vänner sker i samband med andra saker som ändå måste göras. Då tänker jag främst på träning eller mat. Jag träffar gärna mina vänner över ett löppass, simpass eller över en lunch.
  • Jag planerar och tar med saker så jag kan göra mycket i anslutning till jobbet. På så sätt slipper jag åka hem och innan och sen iväg igen. Det kan vara träning, möten eller liknande. På så vis kommer jag ändå hem i skaplig tid och hinner fixa mat eller bara slappa i soffan om jag vill det.
  • Jag har även planer på att bli bättre på att transportträna. Både cykla och springa till och från jobbet gör min tid lite mer effektiv.
  • De dagar som jag verkligen inte känner för att göra vissa saker så lyssnar jag på kroppen och låter bli. Ibland behövs återhämntning för både kropp och själ. Vilodagar från träning kan bli härliga dagar i sällskap med vänner. En trött själ får ibland en kväll med häng i soffan och en bra bok.
  • Jag är faktiskt ganska egostisk när jag planerar min tid. Men jag försöker ändå anpassa den till familj och vänner. Låter kanske lite dubbelt, men det fungerar tror jag.

Hur gör ni för att pussla ihop vardagen med familj, vänner, träning, jobb och allt annat som ska göras? Har ni några tips?

En reaktion på “Vardagspusslet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *