Balansen i mitt liv

Jag tycker att jag för tillfället har en bra balans i mitt liv och en bidragande byggsten till detta är min träning. Dagens inlägg får handla lite om min träningsfilosofi. Hur jag tänker kring träning.

Jag tränar regelbundet och har en viss planering, ibland är den mer noggrann. Men eftersom jag tränar för att jag ska må bra så tycker jag det är viktigaste att jag tränar och inte vad jag tränar. Därför händer det inte alltför sällan att mina tankar och planer ändrar på sig allt eftersom. Som i januari när jag bestämt mig för att löpträna 3 gånger i veckan. Då kom snön och jag längtade ut i längdskidspåret varje dag. Då finns det ingen anledning att pressa sig med löppass när jag kunde njuta av snön och bra träning på annat sätt.

Träning ska för mig både vara roligt, utmanande och jobbigt för kroppen. Jag tar gärna ut mig helt bara det är något jag uppskattar. Jag har blivit mycket bättre på att lyssna på kroppen. Om jag en dag känner mig trött och orkeslös och inte alls har någon lust att träna, så ändrar jag den planeringen. Det finns så mycket annat jag kan göra och som bidrar till min balans i livet. Laga en god middag, umgås med vänner eller läsa en bra bok. Träningen är inte det viktigaste varje dag.

Dock känner jag samtidigt att det är viktigt att jag får träning som min kropp mår bra av. Det behöver inte alltid vara jätteroligt. Känslan efter ett bra träningspass är fantastisk. Jag som sitter mycket still framför datorn i jobbet känner att simning och yoga gör under för min rygg och mina axlar. Löpningen rensar hjärnan när jag är stressad. Pump, gym och liknande ger mig en starkare kropp för att klara vardagen.

När det kommer till just träningsformer är jag verkligen allätare. Jag har både spelat forboll och orienterat i många år, även om båda de karriärerna för närvarande ligger på hyllan. Annars är löpningen, längdskidåkning och spinning en passion. Jag har börjat uppskatta simning mer efter att jag lärt mig crawla. Styrketräning är ok och jag går gärna på bodypump. Min kropp och själ mår bra av yoga. Dessutom får jag extremt mycket energi från BocyCombat, BodyBalance och Afro. Jag denna vår tänkt utveckla en passion för cyklingen också. Däremot är jag inte så mycket för danspass som zumba, aerobic eller liknande. Racketsporter är inte riktigt min grej heller. Men vad gör det när jag har så många olika saker som jag faktiskt att jag ändå inte hinner utöva allt under en vecka.

Jag tycker det är viktigt att man som person ser till sig själv och sätter upp mål med vad man vill ha ut av träningen. Strunta i om kompisen tränar inför ett marathon eller tränar för att gå ner i vikt. Man ska göra det man själv känner för och det som den egna kroppen mår bra av. Vi är alla olika och har olika förutsättningar. Det är viktigt att komma ihåg det.

Motivationen kan ibland vara en svår bit. Men det finns knep för att hålla den uppe. Ett är att anmäla sig till ett lopp eller sätta upp andra mål som gör att man tränar. Ett annat är att träna tillsammans med en kompis så att man pushar varandra. Det är svårare att ställa in ett pass om man bestämt med någon annan. Jag har inga problem att träna tillsammans med andra som kanske inte är lika snabba eller har lika bra kondis som jag. Jag kan njuta lika mycket av ett lugnare löppass som ett intervallpass, men kanske på olika sätt. Träningen blir för mig då även en social bit som ger energi åt själen. Däremot är jag lite annorlunda när det kommer till lopp. Då vill jag gärna prestera utifrån mina förutsättningar. Jag vill ha en bra tid som jag kan känna mig nöjd med även efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *