Nu är det dags…

Det som många gjorde vid årsskiftet kommer jag göra nu. Det är dags att ta tag i saker och ting och styra upp träning och kost ett tag framöver.

Träning
När det gäller träningen håller jag på att sätta upp mina mål. Vissa kommer vara för resten av året. Andra kommer vara för kortare perioder.

  • Löpning: Denna vecka startar jag ett träningsprogram för halvmarathon på 2 timmar. Jag hade egentligen kanske velat haft ett program för 1:45. Men jag tycker att 3 pass löpning i veckan är lagom för mig just nu eftersom jag vill hinna och orka med att träna annat också.
  • Simning: Under 2012 ska jag simma 65 km. Det är ett genomsnitt på 1200 m i veckan.
  • Arbetsplatsklassikern 2012, se här för mer information.
  • Styrka/rörlighet: Ett pass för styrka och rörlighet i veckan ska jag få in. Det kan vara allt från gym eller bodypump till styrkeövningar hemma framför TV’n. Jag behöver bli bättre på att få in detta regelbunden i min träning.

Kost
När det gäller kost så har jag hittat den väg som passar mig bäst under perioder av träning. Jag tror inte strikt LCHF är det bästa i långa loppet, även om många säkerligen skulle må bra av att se över sitt kolhydratsintag. Det finns kolhydrater av olika kvalitet och och det gäller att välja rätt. Hemma äter vi mycket mat som säkert skulle platsa i GI-kokböcker och det är också därifrån vi hämtar mycket av vår inspiration. Detta kompletterar vi med LCHF-rätter och vanlig hederlig svensk husmanskost. Från och med nu kommer jag ha följande tanke med min kost:

  • Rena råvaror: Ett ord som återkommer på flera bloggar nu efter nyår har varit ordet Pure. Jag gillar det ordet och känner att det är lite så jag har försökt tänka med min kost redan innan. Men jag kan alltid bli bättre. Rena råvaror utan tillsatser, undvika halvfabrikat och socker, laga maten själv från grunden. Hellre potatis och ris än pasta till exempel. Hellre rent kött och kyckling än korv. Hellre hembakt bröd än köpt.
  • Kolhydrater: Efter flera års trixande med kosten har jag testat det mesta under vissa perioder. Strikt LCHF är inget för mig, oavsett vad någon annan påstår. Åtminstone när jag är inne i de perioder där jag tränar riktigt mycket. Visst, mitt blodsocker åker inte berg-och-dal-bana med t ex LCHF, men jag går på lågvarv konstant. Jag blir trögtänkt, trött och matt. Å andra sidan så är mitt blodsocker stabilt även om jag äter rätt kolhydrater. Dessutom är jag pigg och orkar träna hårt utan matthetskänslor som antingen beror på avsaknad av kolhydrater eller för mycket av fel kolhydrater. Min strategi, har varit, och kommer framöver vara att äta bra kolhydrater till lunch och ev till frukost. På kvällarna och de flesta mellanmål utesluter jag dem gärna.
  • Socker: Jag är en riktig livsnjutare och jag älskar sötsaker. För mig handlar sockerintaget mycket om att göra medvetna val. Om jag väljer att äta godis så vet jag om att jag stoppar i mig socker. Jag kan begränsa, styra och vara medveten om det sockerintaget. Det är det dolda sockret i livsmedlen som är det farliga enligt mig. Vi får i oss så mycket socker utan att vi tänker på och är medvetna om det, t ex skinka, ketchup och halvfabrikat med mera. Genom att bli mer medveten om sockret i dessa livsmedel vill jag minska mitt ”omedvetna” sockerintag.
  • Ekologiskt: Vi väljer en hel del ekologiskt hemma, men vi skulle kunna göra det mycket mer. Vi har haft en period där närodlat ibland gått före ekologiskt. Men efter att återigen ha läst en del artiklar och diskussioner om ekologisk mat så är det ekologiskt som gäller. Vill vi minska mängden gift i det vi äter så är det ekologiskt som gäller. Läs gärna denna  som också länkar till dokumentären Underkastelsen, som jag tipsat om redan tidigare. En sevärd dokumentär som bland annat tar upp diskussioner om flamskyddsmedel och falater med mera. 

Detta är något som startar nu, i skrivande stund! Med dessa riktlinjer har jag som mål att min kropp ska må bra och vara frisk under hela 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *