Clas Björling recension

Igår var vi alltså på föreläsning med Clas Björling. Han är svensk rekordhållare på Ironmandistansen på 8 timmar 15 minuter.

Han berättade om hur han kom in på triathlon och hur han insåg att ju längre distanser han körde, desto bättre gick det. Han beskrev sina framgångar och hur krav från sig själv och sponsorer hela tiden drev honom att bli bättre och bättre. Han ökade på träningsmängden år efter år och när inte mängden kunde ökas mer ökade han intensiteten istället. Han nådde stora framgångar och vann kvaltävlingen på Nya Zeeland i sin agegroup och samma år även den stora Ironman-tävlingen på Hawaii i samma grupp.

Sen kom han till en gräns när kroppen började säga ifrån. Han förstod inte hur allvarligt det var och körde på lite till. Men när det inte gick längre besökte han den svenska sjukvården som efter massa tester inte kunde se något fel. Han åkte då till en läkare i USA och fick hjälp. Det tog honom 2-2,5 år att komma tillbaka. År då varje dag var jobbig och svår. På tre månader klarade han inte ens av att handla själv. Balansen av stresshormonet Kortisol var helt rubbad. Efter två år började han tänka på träning igen och första passet var ett cykelpass på 10 minuter. Efter det var han helt slut. Under sin jobbiga tid hade han en önskan om att en dag fullfölja en Ironman igen.

Augusti 2009 stod han på startlinjen till Järnmannen i Kalmar. Träningsmängden var inte i närheten av vad den hade varit några år innan utbrändheten. Han försökte, med hjälp av sin psykolog, koppla bort förväntningarna han kände från omgivningen och köra sitt lopp. Efter simningen och cyklingen gick han ut som sjua på löpningen. Då började han plocka placering för placering. När han gick ut på sista varvet var han uppe på pallplats, tvåa tror jag. Han kände sig ganska pigg och tänkte att ettan Ted Ås (som han kände bra) gärna fick vinna om någon, men att han skulle ge honom en match. 2 km innan mål var Clas ikapp Ted. Ted försökte svara mot attacken men hade inte en chans. Clas gick om och tog hem segern, SM-titeln och slog banrekordet. Detta bara 2,5 år efter att han bröt ihop utbränd och övertränad till max.

Jag var i Kalmar den dagen. Jag såg honom kämpa och hörde hur alla pratade om hans lopp när han närmade sig Ted Ås hela tiden. Jag visste att han kommit tillbaka från utbrändhet och att han haft lång väg tillbaka. Men det är först nu, när man fått höra hans berättelse, som man förstår vad denna prestation verkligen innebar. Jag satt med tårar i ögonen på slutet när han berättade om loppet.

Clas säger att han fortfarande har bitar kvar som han jobbar med och han säger att det är viktigt att inte bara tillfredsställa det fysiska behovet utan även det mentala. Han gör det bland annat genom att coacha ca 10 personer inför årets Järnmannen i Kalmar.

20110519-075204.jpg

20110519-075213.jpg

2 reaktion på “Clas Björling recension

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *