Inspirerad av hälsofreak

Igår var det föreläsning med Jonas Colting. Mycket insprirerande och tänkvärt. Jag kommer nog presentera mina tankar och reflektioner av föreläsningen allt eftersom. Det skulle bli ett låååångt inlägg om jag skulle skriva om allt nu. Hur som helst var han lätt att lyssna på. Han pratade mycket och gärna, men det blev inte jobbigt alls. Han drog mycket exmpel och paralleller vilket jag gillar. Ett par saker kommer nu:

Aldrig för sent
Det är aldrig för sent att börja leva ett hälsosamt liv. Det är aldrig för sent att börja motionera. Colting gav oss bland annat historien om Fauja Singh. Han började springa vid 89 års ålder efter att ha kommit med sin familj till England. Han springer nu marathon varje år. Det tar sin tid, men vad gör det? Han tar sig runt och han gör det utifrån sin egen förmåga.

Löparskor
Colting är av uppfattningen att dämpande och stödjande skor är av ondo för oss. Vi har inte skapta för att springa så. Det ger oss ett onaturligt löpsteg och är enligt Colting en bidragande orsak till många skador. Människan är skapad för att springa och det ska vi göra så naturligt som möjligt. Och det genom att t ex försöka efterlikna hur stenåldersmänniskor sprang. Colting själv förespråkar barfotalöpning, skor av typen FiveFingers och lättviktsskor för löpning. Jag har ju tänkt köpa två par skor i år. Ett par lättviktsskor och ett par ”vanliga”. Jag har hunnit köpa ett par redan och det var lättviktsskorna som tur var. Jag ska nog ge det ett försök och bara springa med lättviktsskorna kanske 🙂 Jag kan ju inte ha så mycket att förlora. Barfotalöpning testade jag för ett par år sedan med min kompis Tor och det gillade jag. Så det kanske får bli lite sådana pass i sommar igen. Jag kan inte påstå att jag är speciellt påläst i ämnet, men jag tycker det låter rimligt. Vi får väl se var jag tycker framåt sommaren. Nu finns det säkerligen skor som han skulle tycka var ännu bättre, men jag får börja såhär.

Mina nya skor

24-timmarsfasta
Ett annat koncept som han presenterade igår var 24-timmarsfasta. Han sa att alla mår bra av att testa detta ibland och gav oss tipset att äta sista måltiden på eftermiddagen/kvällen så att man när man vaknar har gjort mer än hälften av timmarna. Han sa att man med fördel ur viktminskningssynpunkt kan göra det en gång i veckan. Jag är sugen på att testa. Sen om det är något för mig återstår att se. Jag ska läsa på lite mer om det innan och om jag bestämmer mig för att testa så kommer jag skriva mer om det här då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *